diumenge, 25 d’octubre del 2009

Descoberta una via materna de transmissió de la obessitat



L'obessitat és un problema creixent ( més de la meitat de la població adulta espanyola sofreix aquesta malaltia) i pareix quasi impossible dissenyar un métode per a combatir-la. Es creu que la obessitat està marcada pels gens o pels hàbits alimenticis de cada persona, però un grup d'espanyols ha afegit una tercera causa de la malaltia: L'ADN mitocondrial.




Les mitocondries, són órgans que romanen dins les cel·lúles. Es creu que provenen de antics bacteris que s'integraren dins dels èssers vius mes desenvolupats; d'ahí s'extrau que continguen el mateix material genètic (l'ADN).


El paper d'aquest component és el descrit pels investigadors dirigits per Francesc Vilarroya, memebre del Ciberon (Centre d'Investigació Biomèdica en Red d'Obessitat i Nutrició) i director de l'universitat de Barcelona.


Villarroya creu que aquest descobriment té una ventaja, afirma que frent l'ADN nuclear, les mitocondries són mes fàcils de manipular, sobretot perquè existeix un factor específic que influiex en la quantitat.

Per exemple, s'ha demostrat demostrat que els atletes que son les que més esport practiquen, augmenten el seu ADN mitocondrial ja que ho necessiten per a produir energia. De fet la pista que dugué als investigadors a estudiar este aspecte va ser un altre fenòmen: els canvits produïts en el metabolisme en les persones amb VIH per la medicació ( lipodistròfia, acumulació irregular de grassa en el cos ). Aquest procés s'atribueix a la toxicitat mitocondrial dels antirretrovirals. També existeixen altres fàrmacs que actuen a la inversa i reduiexen l'ADN mitocondrial.

La possibilitat d'intervindre farmacològicament i mitjançant nutrients ( com les vitamines, per exemple ) seria el més a prop que s'està de moment per a una teràpia autènticament genètica que no ocorre quan es tracta de canviar l'ADN nuclear.



Ademés, esta vinculació explica el fet de que és més freqüent que una mare obessa transmitisca la seva malaltia als seus descendients, que que ho faça el pare. Encara que el fet pot estar influenciat perquè les mares intervenen més que els pares en els hàbits alimenticis dels fills (transmissió de comportament).




fonts d'informació:


-El País.com
-notícies de salud a internet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada