dilluns, 5 d’octubre del 2009

'Ardi': l'esquelet més antic d'un homínid


Desenes d'investigadors de tot el món s'han unit per a desvelar els secrets d'un anella clau en l'història de l'evolució humana. Es tracta de 'Ardipithecus ramidus', l'esquelet més antic d'un homínid trobat fins ara, que va viure fa 4,4 milions d'anys en el que hui és Etiòpia. Segons els científics, este fòssil és el més pròxim que tenim al moment en què la nostra branca evolutiva es va separar de la dels simis.
Els resultats es presenten hui en la revista Science per mitjà d'un inusual desplegament d'11 articles. Al llarg de 17 anys d'investigacions, s'han analitzat 110 mostres, però la peça principal és l'esquelet d'una femella de què es conserva la major part del crani, les mans, els peus, les cames i la pelvis. Es crega que pesava uns 50 quilos i mesurava 120 centímetres. I té ja nom: 'Ardi', l'han batejat.
Es pensa que l'ultime avantpassat comú compartit per humans i ximpanzés va viure fa almenys sis milions d'anys. 'Ardipithecus' data de fa quatre milions i, per tant, no és eixe últim eslavo perdut. No obstant, està més prop que altres fòssils a eixe moment crucial. 'Ardi' és almenys un milió d'anys més antiga que Lucy, el famós esquelet d'una femella de 'Australopithecus afarensis' que durant molt de temps ha sigut un de les restes d'homínids més antics conservats en el registre fòssil.
A l'analitzar els fòssils de 'Ardipithecus', els experts han descobert que tenia una mescla de trets «primitius» compartits amb els seus predecessors i trets «derivats» que compartix exclusivament amb homínids posteriors.
No obstant, diversos dels seus trets no apareixen en els simis africans de l'època moderna. Per consegüent, una conclusió sorprenent és que és probable que els simis africans hagen evolucionat àmpliament des que compartim eixe últim ancestro comú.
http://www.youtube.com/watch?v=hie-rEUm-70
«En 'Ardipithecus' tenim una forma no especialitzada que no ha evolucionat molt en la direcció de 'Australopithecus'. Pel que quan vas del cap als dits del peu, la qual cosa veus és una criatura mosaic, que no és ni ximpanzé, ni és humà. És 'Ardipithecus'», afirma un dels principals autors de la investigació, Tim White, de la Universitat de Califòrnia Berkeley.
«Estos articles obrin una finestra a un període de l'evolució humana de què hem sabut poc, quan els homínids primitius estaven establint-se a Àfrica, poc després de separar-se de l'últim avantpassat que van compartir amb els simis africans», assenyala Brooks Hanson, subeditor de ciències físiques de 'Science'.

·Font d'informació: http://www.elmundo.es/elmundo/2009/10/01/ciencia/1254388364.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada