dimarts, 25 de maig del 2021

Per què el cervell humà és més gran que el d'altres primats?

 



Uns experiments realitzats amb organoides, ens mostren el mecanisme que fa que el cervell dels humans siga més grans que el d’altres primats. Aquests organoides es van obtindre gràcies a les cèl·lules mare humanes de goril·les, i van estar creats per Madeline A. Lancaster, del Laboratori de Biología Molecular del Campus Biomèdic de Cambridge.

A les primeres etapes de l’experiment, es va poder observar com les cèl·lules progenitores es dividien ràpidament, i es reproduien fàcilment. La diferència va estar quan a mesura que maduraven, començaven a agafar forma allargada i cònica, impedint la creació de noves. Aquest procés començava al dia cinc, a diferència dels humans que iniciava al sèptim dia, fent possible que el cervell humà continga tres vegades més neurones.

Un altre experiment va provar de retardar la expressió de ZEB2, que és la responsable de impulsar el canvi de forma de les cèl·lules progenitores. El resultat va ser que a l’atrassar aquest procés, els primats van obtindre un cervell més gran. En canvi, l’activació prematura de ZEB2 als cervells humans va provocar un efecte contrari.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada