dimarts, 25 de maig del 2021

Ens deprimeix la falta de llum solar?

 




La llum és precisa i essencial per a tots els éssers vius, des d'humans fins a animals i plantes. En aquests últims té una funció quasi evident, poder realitzar la fotosíntesi. En els humans també té un paper fonamental. La llum afavoreix a tindre un bon estat d'ànim per a poder executar diferents activitats com ara relacionar-se, anar al treball... A més disminueix la pressió sanguínia i la incidència d'infeccions respiratòries, entre altres.


Els ritmes circadiaris ( circadiari significa "al voltant d'un dia") són canvis físics i mentals, que responen principalment a la llum i l'obscuritat, i afecten la majoria d'éssers vius. Aquests canvis s'adapten lentament a les variacions de llum al llarg de l'any, ja que aquesta varia depenent de l'estació de l'any en la que és trobem. Però el problema podria esdevenir-se per la sortida a altre país, on la llum és completament diferent. Aleshores s'origina un desastre dels ritmes circadiaris pel canvi del fus horari, conegut com el jet lag. Bàsicament es diu, que el nostre rellotge intern s'ha descontrolat.


Existeix una mena de deprecio que tan sols està present durant la mateixa època de l'any, la TAE. Quan s'aproxima l'hivern i la falta de llum solar, es produeix més melatonina i aquesta causa la somnolència. En canvi, es produeix menys serotonina que l'aliem amb la depressió.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada