dimarts, 25 de maig del 2021

Aquest nou biosensor ajuda al diagnòstic precoç de càncer de mama



Un equip espanyol ha desarrollat un prototip d'un nou biosensor per a detectar de forma ràpida el càncer de mama. Hui en dia, la mamografia és la tècnica més utilitzada per al diagnòstic, però té algunes contraindicacions, com la exposició a la radiació i una menor especificitat en dones joves amb teixit mamari dens. El desenvolupament d'aquest prototip de biosensor es troba dins del camp de la biòpsia líquida, és a dir, com a través d'una anàlisi de sang es pot detectar la presència de càncer.

Aquest biosensor ofereix els resultats en molt poc temps, entre 30 i 60 minuts i té molt baix cost. Està compost per un nanomaterial que facilita la detecció en plasma de microARN miR-99a-5p del càncer de mama. Ramón Martínez Máñez, director científic del CIBER i professor de la UPV, explica com funciona el sistema de diagnòstic: els nanoporos del biosensor es carreguen amb un colorant –rodamina B– i es tanquen amb un oligonucleótido.

Al interactuar amb la mostra de plasma, si no detecta la presència del microARN, les portes dels porus continuen tancades. En canvi, en presència del miR-99a-5p, aquelles portes s'obrin i s'allibera el colorant. El canvi en l'alliberament del colorant pot relacionar-se amb pacients sanes o amb càncer de mama.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada