dimarts, 1 de desembre del 2009

La dieta celíaca, més difícil amb la crisi

Els celíacs (les persones amb intolerància al gluten, una proteïna present en el blat, l'ordi, el sègol i la civada) gasten al mes uns 120 euros més que la resta de la població (1.459,20 € a l'any) en productes bàsics , com el pa, la farina o galetes. Per això, l'Associació de Celíacs de Madrid (ACM) ha alertat sobre l'impacte de la crisi en aquests malalts i ha reclamat ajudes econòmiques.

"Les ajudes econòmiques són més necessàries que mai", ha declarat Manuela Márquez, directora de l'associació. "En aquest moment, la comunitat de Madrid esta acabant els pressupostos per a 2010, per la qual cosa li demanem que no obliden els compromisos contrets", ha afegit.

Aquests es refereixen al contingut de la proposició de llei, aprovada per l'Assemblea de Madrid el novembre de 2007, que es comprometia a "realitzar, abans del 30 de juny de 2008, un estudi sobre la malaltia celíaca i altres intoleràncies alimentàries més predominants a la Comunitat de Madrid, de les conclusions es derivaran les possibles mesures a adoptar, incloses les ajudes econòmiques a les famílies afectades amb rendes baixes ". L'associació assegura que aquest estudi es va acabar el desembre de 2008 i que encara no s'ha donat a conèixer. Per això, diuen que el procés de concessió d'ajuts econòmics es troba paralitzat.

A Espanya hi ha almenys 450.000 celíacs, dels que a penes 40.000 estan diagnosticats





Dia del celíac





Restaurant per a celíacs

Opinió

"Aquests malalts gasten al mes 120 euros més que la resta de la població en productes bàsics"

Si als celíacs se'ls considera 'malalts'¿Perquè no se'ls ajuda amb la seguretat social, com es fa amb els malalts de llarga durada? Els malalts de llarga durada, com per ejemple, els diabètics que gasten moltísims diners en tires d'anàlisi de glucosa, en píndoles i en insulina . ¿Perquè als celíacs no se'ls considera malalts de llarga durada? Se'ls podria fer una tiùs de carnet per part de la seguretat social, com una targeta del SIP , on es faça constar la seva malaltia i en els centres on comprin els seus productes bàsics els façen un descompte acordat amb la Seguritat social i amb càrrec a la mateixa. ¿Es pot fer?

Si és un malalt, ha de ser atès i si no és amb receptes mèdiques, amb ajudes econòmiques, ja siguen de la Seguritat Social de la Generalitat o del Govern ¿no?
Potser el que dic es una bogeria perque deu ser complicat controlar la proposta que faig i més considerant que "hi ha almenys 450.000 celíacs, dels que a penes 40.000 estan diagnosticats".

Notícia original
Associació de celíacs(FACE)
Associació de celíacs de Madrid (ACM)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada