divendres, 4 de desembre del 2009

Dues substàncies de la marihuana alleugen els símptomes de l'esclerosi múltiple.



Els malalts d'esclerosi múltiple ja no haurien de fumar-se un 'porro' i 'col·locar-se' per a poder beneficiar-se dels efectes terapèutics del cannabis. Sanitat aprovarà a principis de 2010 un medicament que combina dues substàncies de la marihuana que milloren la seva mobilitat, minven els seus dolors i els permeten agafar el son.


Una revisió d'estudis que publica avui la revista 'BMC Neurology' confirma les bondats d'aquest fàrmac, Sativex, que estarà disponible abans de finals de l'any que ve. La planta 'Cannabis sativa' conté més de 60 compostos químics coneguts com cannabinoides, entre els quals es troben el tetrahidrocannabinol (THC) i el cannabidiol (CBD). El primer és el principal responsable dels efectes psicotrópicos de la marihuana, és a dir, del 'colocó'. En canvi, el CBD no només no és psicoactivo, sinó que reduïx els nivells de THC en el cervell i, d'aquest MANERES atenua els seus efectes secundaris. Ambdues substàncies conformen una combinació molt prometedora per a qui sofrixen esclerosi múltiple, malaltia crònica que afecta al sistema nerviós central i que a Espanya sofrixen més de 30.000 persones.


En cinc dels sis assajos clínics avaluats per Shaheen Lakhan i Marie Rowland, de la Global Neuroscience Initiative Foundation de Los Àngeles (Estats Units), es va observar una reducció significativa d'un dels símptomes que més entorpeix el dia a dia d'aquests pacients: la espasticidad.


Aquest problema es traduïx, tal com explica Celia Orella-Guevara, coordinadora del Grup d'Estudi de Malalties Desmielinizantes de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), en "un augment del to muscular que els impedeix doblegar bé les cames o els braços". Per això, els costa caminar, tenen dolor i enrampades i a la nit els costa dormir. L'especialista corrobora els positius efectes de la conjunció de cannabinoides i assenyala que alguns pacients espanyols ja han provat Sativex. "Es tolera bastant bé. Únicament, al principi causa un poc de mareig i somni", indica.


El passat mes de setembre es van presentar a Alemanya, en el congrés anual del Comitè Europeu per al Tractament i la Investigació de l'Esclerosi Múltiple, els resultats del major assaig clínic realitzat fins a la data sobre els efectes d'aquest fàrmac desenvolupat per la companyia GW Pharmaceuticals que a Espanya serà distribuït pel laboratori Almirall.


El nostre país va aportar gairebé 40 dels més de 500 malalts tractats en diferents hospitals d'Europa. La revisió que recull 'BMC Neurology' no reflecteix els resultats d'aquest treball, ja que encara no han estat publicats en cap revista científica. Segons la neuròloga espanyola, el nou estudi és el qual millors perspectives terapèutiques oferix. "La meitat dels pacients va respondre al medicament i, d'aquest 50%, el 30% va millorar significativament", assegura.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada