dijous, 3 de desembre del 2009

La protecció contra el papilomavirus es perllonga més de sis anys.


Tenint en compte que el càncer de coll d'úter pot trigar fins a tres dècades en desenvolupar-se, sis anys pot semblar un temps curt. No obstant això, aquest és el període màxim de protecció que ara com ara ha demostrat una de les dues vacunes disponibles en el mercat per a prevenir la infecció que dóna lloc a aquest tumor, la del virus del papiloma humà
La revista 'The Lancet' publica aquesta setmana la dada: 6,4 anys. Aquest és el període màxim de protecció contra la infecció per dues dels ceps oncogénics del papilomavirus -16 i 18- que confereix Cervarix (GlaxoSmithKline), una de les dues vacunes contra aquest patogen que ja s'estan administrant a les adolescents de tot el món (incloses les espanyoles).

Precisament un dels interrogants que ha acompanyat a aquestes vacunes dissenyades per a prevenir la infecció pel virus que causa la majoria de tumors de coll de l'úter és quant dura la seva protecció. De fet, no està clar de moment si serà necessària una dosi de record transcorregut cert temps per a seguir sent 'immune' a la infecció; i ha estat precisament aquest un dels arguments esgrimits pels especialistes més crítics amb aquesta teràpia.

De moment, l'altra vacuna disponible en el mercat, Gardasil (de Sanofi Pasteur MSD) -que és la qual administren la majoria de comunitats autònomes espanyoles als seus adolescents- havia assolit una protecció màxima de cinc anys.

Encara que com comenta en un editorial en la mateixa revista Gary Clifford, de l'Agència Internacional del Càncer (IARC, segons les seves sigles en anglès), tots les dades que es van coneixent sobre ambdues vacunes fins a la data fan sospitar que "el període de protecció pot ser molt més llarg".
Població diana:
L'anàlisi que ara publica 'The Lancet' s'ha dut a cas amb el seguiment de més de 1.000 dones amb edats entre els 15 i els 25 anys. La idea és que aquesta població representa el més fidelment possible a les adolescents que estan sent vacunades en els programes de vacunació, abans que mantinguin la seva primera relació sexual -que és la principal via de contagi del virus-.

Un dels dades que destaquen els investigadors, dirigits per Cosette Wheeler, de la universitat nord-americana de Alburquerque, és que la teràpia va assolir mantenir un nivell de cèl·lules defensives suficient (anticossos) durant els sis anys. Així mateix, destaquen la seguretat del producte (amb els mateixos nivells d'efectes secundaris que en el grup placebo) i cert nivell de protecció contres altres ceps del papiloma no incloses en la 'recepta' d'aquesta vacuna, com els subtipos 31 i 45 .
Només en l'any 2002, es van diagnosticar més de mig milió de tumors de coll de l'úter en tot el món; una malaltia que va causar unes 270.000 morts. La majoria de les defuncions per aquesta causa tenen lloc en països en desenvolupament, on no disposen dels programes de garbellat amb citología adequats per a detectar a temps possibles lesions precancerosas.
Sobre un altre dels temes de debat que acompanya a aquesta polèmica teràpia, la població que ha de vacunar-se; Wheeler i el seu equip consideren que ha de prioritzar-se la protecció de les adolescents abans del seu debut sexual. "Immunitzar als nois o a les dones majors suposa un ús menys eficaç dels recursos". Això sí, admeten que l'edat ideal de vacunació de les noies hauria d'assolir un equilibri entre fer-lo abans que comencin a mantenir relacions, però suficientment trigui perquè la protecció es perllongui el màxim nombre d'anys possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada