dissabte, 12 de desembre del 2009



"Aquests estudis avaluen, des del punt de vista ambiental, la producció de bioetanol a partir de dues fonts de biomassa que fins ara no s'han explotat: els residus agrícoles del lli (destinat a la producció de fibra de paper per enllitat animal), i els cultius de Brassica carinata (planta herbàcia de flors grogues, similar a la que cobreix els camps a la primavera) ", explica a SINC Sara González-García, investigadora del Grup d'Enginyeria Ambiental i Bioprocessos de la Universitat de Santiago de Compostela (USC ).

González-García, juntament amb altres investigadors de la USC, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Leiden (Holanda), han confirmat que si es produeix bioetanol amb aquests dos tipus de biomassa "s'aconsegueix reduir les emissions de CO2 i el consum de combustibles fòssils, dos dels objectius establerts per la Unió Europea per a promocionar els biocombustibles ".

En aquests treballs s'han analitzat les càrregues ambientals associades a les diferents etapes del procés: cultiu de lli o Brassica, producció d'etanol (mitjançant hidròlisi enzimàtica seguida de fermentació i destil lació), barreja en diferents proporcions amb gasolina, i ocupació en un cotxe de passatgers.

Els resultats d'ambdós estudis, publicats a la revista Renewable and Sustainable Energy Reviews, reflecteixen que l'ús de combustibles amb etanol pot ajudar a mitigar el canvi climàtic (reducció de gasos d'efecte hivernacle).

No obstant això, aquests combustibles també "contribueixen a l'acidificació, l'eutrofització, la formació d'oxidants fotoquímics i la toxicitat (en persones o en l'ambient)". Segons els experts, aquests efectes negatius es podrien pal.liar amb l'ús de cultius d'alt rendiment, així com mitjançant l'optimització de les activitats agrícoles i el millor ús de fertilitzants.

El biocombustible produït amb aquestes dues plantes és "bioetanol de segona generació", aquell que s'obté de residus forestals o agrícoles, o de cultius d'herbàcies, i que no entra en competència directa amb els cultius agrícoles destinats a l'alimentació animal i humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada