dijous, 3 de desembre del 2009

La pell delata el maltractem infantil



Les blaüres que es presenten en zones protegides podrien indicar maltractament físic. Distingir el fet d’aquest tipus de manifestació per l’aparença es converteix en tot un recte en que els dermatòlegs tenen una important funció.
Per a molts dermatòlegs, el maltractament físic quasi no apareix en el llistat de diagnòstics diferencials.
Per a identificar les blaüres provocades per un maltractament físic la localització es fonamental. El maltractador no pega en les zones més ossudes sinó en les més blanetes i protegides.
Els dermatòlegs també deuen fixar-se en l’evolució normal del hematoma, el aspecte, la profunditat i les característiques pròpies de la pell de cada xiquet. En quant al aspecte la seua forma pot indicar el objecte o part del cos amb que s’ha produït els hematomes.
Les blaüres son les senyals més freqüents del maltractament infantil junt amb una pobra higiene i pediculosis (infestació de polls).
Les cremades es presenten en un 6-20% de tots els maltractes físics i els xiquets menors de tres anys son els més afectats. L’escaldament per aigua calenta del grifo es la forma més freqüent de aquest tipus de maltractem. Produeixen cremades de tercer grau de 7-10 mil•límetres de diàmetre i amb la lenta tendència a la curació.
Una història no creïble, versions contradictòries i les incongruències son els signes d’alarma davant les quals hauria que prestar especial atenció. Un pare que crema el seu fill no acudeix immediatament a urgències. Quan la situació es gela, si heu considera oportú, es quan acudeix al metge.

Tenint en compte que el maltractament és crònic i que les lesions cutànies poden ser confuses, hi ha que fer insistència en que siga el dermatòleg el que deu d’avaluar els signes cutanis sospitosos de maltractament.

La meua opinió davant aquestos fets tant repugnants es que tots aquells maltractadors tant de xiquets com de adults deuen de complir el seu càstig i no deixar que les víctimes pugen ser sotmeses a aquestos fets de nou. Crec que com a metge especialitzat a la pell, els dermatòlegs deuen de ser els encarregats de examinar tots els possibles cassos de maltractament.

Fon d'informació: El Mundo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada