dilluns, 30 de gener del 2017

Sorprenent simbiosi entre peresosos i arnes

El peresós tridàctil aí-aí natural de les conques del riu Amazones i Orinoco, a les selves llatinoamericanes, s'alimenta de les fulles de les copes dels arbres on viu. Aquest també busca aliments al seu propi pelatge i es mou tan sols una vegada a la setmana, baixant de l'arbre, per defecar.
Al baixar una vegada per setmana, consumint el 8% de l'energia ingerida al dia, s'ha observat que les arnes que viuen al seu pelatge posen els seus ous en els excrements del mamífer. Aquí les larves es desenvolupen abans d'eixir a la superfície com a adults i volen cap a les copes dels arbres per unir-se a la resta de la colònia en el pelatge del peresós.

Les arnes actuen com un fertilitzant, potenciant els nivells de nitrogen en el pelatge, la qual cosa estimula el creixement d'algues, que es reprodueixen ràpidament gràcies a l'estructura única del pèl dels aí-aí, que permet arreplegar molta aigua. Aquestes algues contenen molts carbohidrats i greixos digeribles que complementen la dieta del tridàctil, a base de fulles i molt poc nutritiva. També l'ajuden a camuflar-se.
Aquesta complexa simbiosi explica les dificultat que té aquest animal en sobreviure en captivitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada