dissabte, 14 de gener del 2017

Els humans han mogut de lloc 1.000 espècies d'aus






Critóbal Colón va regalar als Reis Catòlics diversos papagais de vius colors del seu viatge a Índia, i aquest és uns dels primers casos d'introducció d'una espècia al·lòctona en un nou territori. Un nou mapa global mostra que el colonialisme primer i després el tràfic de pardals han fet que de les 18.000 espècies d'aus que s'estima que hi ha al planeta, unes 1.000 volen sobre territoris que no són el seu original, segons un treball fet per investigadors britànics, australians i sud-africans. Es va crear un mapa amb les respectives distribucions geogràfiques, aquest permet veure quan i com ha arribat una espècie de fora a un nou territori, des de l'any 1500 fins al 2000. Hi ha una cosa sorprenent, i és la escassa introducció d'espècies d'Amèrica Latina en altres regions, encara que s'ha de tindre en conter que el treball que l'estudi observat no recull totes les dades,

El sentit del comerç d'aus no era tradicional com el d'altres productes, sinó que aquest buscava introduir vida (animals i plantes) d'altres regions i adaptar-la als gustos occidentals. Fins al segle passat la transferència d'aus era buscant benefici (estètica, caça...), però actualment la major part d'aus que apareixen en un territori per primera volta s'han escapat d'una gàbia o les han soltat. Les espècies més introduïdes han sigut aus de colors vius utilitzades com mascotes decoratives.


Hi Han hagut com dues grans onades d'introduccions d'aus, la primera va haver d'esperar que l'Imperi Espanyol fora substituït pel britànic, i la segona onada de moviments d'aus pels humans es va iniciar després de la II Guerra Mundial.
Espanya, junt amb Singapur, Taiwan o Orient Mitjà és un dels grans destins d'aus exòtiques.


NOTÍCIA ORIGINAL

NOTÍCIA RELACIONADA 1

NOTÍCIA RELACIONADA 2

VÍDEO


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada