dijous, 2 d’abril del 2015

La coberta vegetal mundial augmenta malgrat la desforestació tropical

Xina i Rússia tenen molt mala premsa ambiental. Tampoc surt ben parada l'oscil•lació tèrmica coneguda com El Niño (ENSO), un complex fenomen que provoca períodes de sequeres alternats amb intenses pluges en moltes parts del planeta. No obstant això, un estudi mostra com, malgrat la desforestació de les selves tropicals, aquests tres factors estan fent que torne a renàixer la verdor en el planeta. Però els investigadors adverteixen que no es pot fiar el futur del clima de la Terra a xinesos, russos i els capritxos de El Niño.

Les plantes són la base de la vida. Sobre elles descansen els ecosistemes dels quals, en última instància, depenen els humans. La coberta vegetal és, a més, la primera línia de defensa contra el canvi climàtic. Boscos, selves, pastures, matolls o camps conreats retiren de l'atmosfera la quarta part del CO2 antropogènic que està escalfant el planeta. Per això, cada hectàrea arrencada a les selves amazòniques, d'Indonèsia o l'Àfrica equatorial és un drama global.
No obstant això, un estudi publicat en Nature Climate Change i realitzat per investigadors d'Austràlia mostra ara que la desforestació dels boscos tropicals està sent compensada amb la reforestació en altres parts del planeta en l'última dècada.

La resta de les felicitacions per augmentar la coberta vegetal del planeta cal donar-les-hi a les sabanes i àrees de matoll. La seva aportació al cicle del carboni (mesurat com l'intercanvi net entre l'atmosfera i la terra) no ha estat estudiada amb la mateixa intensitat que la dels boscos.
Hi ha diversos factors que estan elevant el protagonisme de sabanes, àrees d'arbustos i, en menor mesura dels camps conreats: canvis en l'ús del sòl, millors tècniques agrícoles, reducció d'incendis...

L'altre factor té a veure amb l'oscil•lació tèrmica El Niño i el seu revers, La Niña. Aquest fenomen, que s'inicia en l'oceà Pacífic, afecta als patrons de pluja, alternant períodes molt secs amb mesos de pluges torrencials en zones on dominen les sabanes o el matoll. El canvi climàtic està afectant a aquest joc infantil, alterant encara més la impredictible durada de cada període i el seu caràcter més o menys sec.


Notícia original:

Notícies relacionades:

Els alcaldes llatins fan un front comú contra el canvi climàtic 

Apagada mundial per conscienciar al planeta de l'estalvi energètic 

Vídeo:

1 comentari:

  1. És de gust llegir alguna bona notícia mediambiental entre tantes catàstrofes de què s'adonem cada día. Malgrat que, tot siga dit, es tracte d'una milloria més deguda a l'atzar que a la nostra pròpia voluntat per canviar el "terrorisme mediambiental" a què sotmetem al nostre planeta. Espere sinceramente que el pròxim pas endavant siga causa d'una concienciació humana global què, tot i semblar estar llunyana encara, confie que arribarà algun dia. I, sobretot, espere poder veure-ho amb les meus ulls.

    ResponElimina