dissabte, 25 d’abril del 2015

El perill d'abusar del omeprazol


Quan parlem de vitamines, tenim en ment que és necessari prendre fruites i verdures per tenir uns nivells acceptables. No obstant això, un no pot imagina que un dèficit d'una vitamina, com la B12, puga portar a problemes com la demència, un dany neurològic, anèmia i altres complicacions.
No és fàcil relacionar que aquests problemes puguen tindre el seu origen en fàrmacs tan coneguts com el omeprazol, molt utilitzat per a evitar múltiples problemes, sobretot la irritació per reflux gàstric o per a la protecció gàstrica enfront de medicaments agressius. No obstant això, un estudi acaba de relacionar la ingesta perllongada d'aquest i altres medicaments similars amb una falta d'aquesta vitamina.

S’aproxima que entre el 10 i el 15% dels adults majors de 60 anys tenen deficiència de vitamina B12. Per a la seva absorció partint d’una dieta (està present sobretot en productes d'origen animal, com la carn), es requereix el funcionament normal de l'estómac, pàncrees i intestí prim. L'àcid gàstric és essencial, ja que  allibera aquesta vitamina dels aliments, permetent que s’afegisca a certes proteïnes.

Si l'àcid de l'estómac es redueix, com ocorre quan es prenen aquests fàrmacs, aquesta unió no es produeix ni tampoc l'absorció completa de la vitamina. Aquest dèficit perllongat, de no tractar-se, derivarà en múltiples problemes, com els esmentats.

Investigadors d’Estats Units, van avaluar aquesta relació en un gran grup de població: 25.956 pacients amb un diagnòstic de dèficit d'aquesta vitamina van ser comparats amb 184.1999 persones sense aquest trastorn entre 1997 i 2011. També es va controlar la seva exposició a fàrmacs antiulcerosos: divitits en dos grups. El primer grup format per inhibidors de la bomba de protons   (medicaments com el omeprazol, exomeprazol) i el segon grup format per  antagonistes dels receptors H2 de la histamina ( ranitidina o la famotidina).

Les persones que van prendre diàriament un medicament del primer grup durant dos o més anys tenien 65% més de probabilitats de tindre nivells baixos de vitamina B12 que els qui no havien ingerit aquests fàrmacs durant un període tan llarg. També aquells que es medicaven amb els del segon grup, presentaven un risc un 25% major d'aquest dèficit vitamínic. Quant a les dosis més perilloses, es va comprovar que prendre diàriament 1,5 comprimits es va associar amb un risc d’un 95% superior a aquesta deficiència en comparació a quan la ingesta diària era inferior a 0,7 píndoles. Aquest article planteja una evidència epidemiològica amb mínima importància clínica fins al moment.


El perill d'abusar del omeprazol

Espanya autoritza un fàrmac que no arribarà a totes les dones per igual

Andalusia, la segona comunitat amb major mortalitat per malaltia cardiovascular 

Vídeo

1 comentari:

  1. Aquest article ens revel·la els perills de les coses cuotidianes, ja que podem abusar de certes substàncies que a llarg plaç poden ser perjudicials. Moltes vegades la gent es pren medicaments sense prescripció mèdica i això pot tindre greus repercussions en la salut, per això i per els possibles efectes secundaris dels medicaments hem de prendre-los amb cura i sols quan siga absolutament necessàri, Així es deurien fer més estudis com aquest en altres medicaments usats en el nostre dia a dia ja que seria convenient saber-ne tots els efectes secundaris que poden tindre.

    ResponElimina