diumenge, 26 d’abril del 2015

El microbioma uneix al fetus amb la boca i la placenta de la mare.

Fins ara era una creença comuna que en el ventre matern els fetus es trobaven molt bé protegits en una placenta estèril i que era després del seu naixement quan desenvolupaven el seu propi microbioma. És erroni, el grup investigador liderat per Kjersti Aagaard, de l'Hospital Infantil de Texas en Houston, ha caracteritzat els bacteris de 320 placentes que van ser analitzades genèticament. Les seves deduccions indiquen diversos fets fins ara desconeguts. Els bebès en el ventre matern no estan tan protegits del món exterior com es podria pensar i la placenta alberga un ecosistema únic de bacteris que semblen tenir un sorprenent origen, ja que són molt semblades a les existents en la boca de la mare. Els autors sospiten que els microbis orals podrien lliscar-se en el torrent sanguini i niar en la placenta. Els bacteris no patògens que viuen en la placenta tenen importantíssimes funcions quotidianes, com les de metabolitzar vitamines i cofactors (per exemple, biotina i àcidfòlic) en nivells saludables per al fetus en desenvolupament.



Les alteracions de la comunitat bacteriana de la placenta podrien explicar per què algunes dones donen a llum abans d'hora, i també podria guardar relació amb la manera en què la dieta d'una dona embarassada afecta al microbioma de la seva placenta i al de la seva descendència, i com a resultat, afectar el risc de malalties diverses del nen, des de l'obesitat a l'autisme. Segons el Dr. Aagaard “Els diferents nutrients en la dieta de la mare són un gran factor determinant de com s'instal·len els microbis en la placenta”.

Entre l'àmplia gamma de bacteris presents en la placenta es troben diverses necessàries per la metabolizació d'algunes de les vitamines i nutrients que necessita el fetus. La sorpresa va ser que les espècies bacterianes placentàries són més similars a les oposades normalment en la boca d'un adult, que les de la vagina o l'intestí. “La placenta té la seva pròpia ecologia i aquestes no eren els bacteris que esperàvem”, diu James *Kinross, un cirurgia de còlon en l'Imperial College de Londres que investiga els bacteris intestinals. “La majoria de la gent hauria esperat que se semblessin a la flora vaginal, a causa de la seva proximitat”.

Noticia original:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada