dimecres, 22 d’abril del 2015

Què són les mosques flotants que veiem davant dels ulls?



Es diuen miodesòpsies.
Apareixen quan la llum travessa certes impureses a l'interior del globus ocular.

Hi ha qui diu que l'ànima es reflecteix en la mirada, però seria més rigorós dir que és el sistema nerviós el que es veu a través dels ulls. Potser les idees no radien com a punts de llum a les nines, com deia Bécquer  el món que l'envolta. I ho fa a través d'unes «màquines» molt refinades que permeten enfocar les imatges, adaptar-se a les condicions d'il·luminació o mantenir la seva temperatura malgrat els raigs de sol usant un sistema semblant al d'un radiador. Però fins al globus ocular té els seus petits defectes.

Uns d'ells són les anomenades mosques flotants o miodesòpsies, uns grumolls o ombres que es poden veure al camp visual quan mirem un fons clar i homogeni, com pot ser el cel. Apareixen quan certes molècules s'aglutinen i apelmazan a l'interior de l'ull i s'interposen amb els raigs de llum que arriben a la retina, una capa sensible a la llum i encarregada de manar la informació al sistema visual. Més o menys de forma semblant al que passa quan algú s'aixeca de la butaca d'un cinema i es veu la seva ombra a la pantalla.«Les mosques són petits grans que apareixen amb el pas del temps en l'humor vitri, una gelatina que omple l'interior de l'ull», explica Jordi Monés, metge oftalmòleg i retinòleg i director de l'Institut de la Màcula i de la Retina. «Es tracta d'un fenomen habitual que, d'entrada, no cal tractar mai».

Segons explica l'oftalmòleg, és normal tenir mosques i no cal preocupar-se massa per elles, ja que generalment és suficient per mirar cap a un altre costat per desfer-se'n i gairebé mai són visibles. No obstant això, de vegades poden aparèixer moltes i al mateix temps que uns centelleigs lluminosos que abans no hi eren. Major risc en els miops .

Això pot tirar de la retina i provocar danys que comporten problemes de visió.
Si no passa el mateix, només cal acudir a l'oftalmòleg una vegada cada dos anys per sotmetre a una revisió. No obstant això, el doctor reconeix que certs pacients estan disposats a sotmetre a operacions molt invasives per eliminar les mosques flotants: «Considero que les miodesòpsies no s'han d'operar llevat que provoquin moltes molèsties, perquè hi ha un risc de provocar un despreniment de retina i altres complicacions gens menyspreables ».Amb mosques volants o sense, no podem percebre el negre pur ni tan sols en tancar els ulls a l'habitació més fosca. En lloc d'això es percep un fons de llampades lluminoses molt subtils i, quan una llum intensa ha enlluernat a l'ull moments abans, una imatge cremada roman en el camp visual durant minuts. I, si ni tan sols la foscor està al nostre abast, resulta que el sistema visual pot generar il·lusions òptiques capaços de confondre'ns. Tenint en compte tot això, es pot dir que és cert que els ulls sans té alguns defectes, però probablement siguin tan perfectes com necessitem.

Noticia Original 
Noticia Relacionada



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada