diumenge, 26 d’abril del 2015

Antioxidants contra el càncer.

La polèmica antioxidant-càncer és antiga. La va iniciar fa temps Linus Carl Pauling (1901-1991), l'únic Nobel premiat dues vegades individualment, en 1954 amb el Nobel de Medicina i en 1962 amb el de la Pau.

Les contribucions científiques de Pauling van ser extraordinàries en camps tan diversos com la química quàntica, química inorgànica i orgànica, metal·lúrgia, immunologia, anestesiologia, psicologia, decaïment radioactiu, etcètera. Alguns exemples: en 1932 concebia el concepte d'electronegativitat, en 1939 el d'orbitals atòmics, essencial als enllaços químics; durant la segona guerra mundial va treballar sobre substituts del plasma sanguini; després, va descobrir la primera “malaltia molecular”, mitjançant difracció de rajos X, va veure el entrollamient helicoïdal alfa de les proteïnes, la qual cosa li va portar a un model de triple hèlix de l'ADN molt aproximat al de doble hèlix de 1953 de Watson i Crick, els qui havien accedit a les fotografies de difracció de l'ADN fetes per Rosalind Franklin, mentre que Pauling no va poder fer-ho perquè el Departament d'Estat americà havia retingut el seu passaport a causa del seu pacifisme; en Enzimologia va demostrar les característiques dels estats de transició; en Immunologia la interacció antigen-anticòs.

En el recent i extens article de Watson, esmentat prèviament (consultable en la referència final d'aquesta divulgació), reclama un canvi d'estratègia en la recerca oncològica, doncs “Ha arribat el moment de preguntar-se de debò si l'ús d'antioxidants no és més probablement una causa de càncer que una manera de prevenir el càncer” ja que la radioteràpia i la quimioteràpia necessiten molècules oxidants en les cèl·lules per ser eficaces.

La majoria dels oncòlegs opinen que, efectivament, el paper dels antioxidants per prevenir el càncer és ara com ara solament una hipòtesi, a més molt discutida, encara que, citant a Carl Sagan, «l'absència d'evidència no significa l'evidència d'absència». Però això no demostra que l'enfocament actual de l'abordatge del càncer sigui erroni pel que la medicina personalitzada sembla el futur més raonable.


Noticia original

Càncer i antioxidants

Antioxidants i els seus efectes

1 comentari:

  1. Aquesta noticia es molt interessant ja que l'alimentació està molt present en la societat de avhuí en dia i totes les noticies relacionades amb l'alimentació, com aquesta, i que ens ajuden i afavoreixen en la nostra salut són importants i interessants.

    ResponElimina