diumenge, 26 d’abril del 2015

La música clàssica i els nostres gens celebrals.

Una nota de premsa de l'ambaixada de Finlàndia  es fa ressò del descobriment de científics de la Universitat d'Hèlsinki que escoltar música clàssica modula de manera positiva els gens que són responsables de la funció cerebral.

Escoltar música representa una funció cognitiva complexa del cervell humà, que és coneguda per induir canvis positius en la capacitat d'aprenentatge i comprensió. No obstant això, el mecanisme molecular subjacent a aquests efectes és poc conegut. Un equip finlandès ha investigat com escoltar música clàssica afecta els perfils d'expressió genètica dels escoltants. Tots els participants en les proves de l'estudi van escoltar el concert per a violí Nro 3, G major, K.216, de W.A. Mozart, que dura 20 minuts.

Encara que escoltar música és comuna en totes les societats, poc se sap sobre els seus determinants biològics. D'acord a aquest estudi finlandès escoltar música clàssica podria tenir un efecte positiu sobre la salut del cervell, en estimular l'activitat beneficiosa de certs gens i inhibir la influència perjudicial d'uns altres.

Escoltar la música va enfortir l'activitat dels gens implicats en la producció i transport de dopamina i la neurotransmisió sináptica mentre que, d'altra banda, va inhibir l'activitat dels gens que intervenen la neurodegeneració, la qual cosa atorgaria a la música un paper neuroprotector.

Alguns dels gens activats van ser els mateixos que són coneguts com a determinants de la capacitat de cantar en les aus canoras. Això, segons la Dra. Irma Järvelä, de l'equip d'investigadors, podria suggerir algun antecedent evolutiu comú, entre aus i humans, per a la percepció de sons.

Les troballes donen nova informació sobre el sustent genètic molecular de la percepció de la música dins del procés evolutiu i podrien portar a una millor comprensió dels processos que operen darrere de la musicoterapia.

Noticia original:

Música clàssica i els seus efectes: 


Estat d'ànim segons la música:


Video:


2 comentaris:

  1. Aquesta notícia em pareix molt interessant, ja que una vegda demostrats els beneficis de la música es podria indagar en tractaments i ajudes que incloguen la música com a mètode per a millorar la nostra salut. Llavors els músics se'n beneficien molt d'aquestes funcions.

    ResponElimina
  2. Aquesta notícia em pareix molt interessant, ja que una vegda demostrats els beneficis de la música es podria indagar en tractaments i ajudes que incloguen la música com a mètode per a millorar la nostra salut. Llavors els músics se'n beneficien molt d'aquestes funcions.

    ResponElimina