diumenge, 26 d’abril del 2015

Galàxies fins ara desconegudes en òrbita a la nostra.

Uns astrònoms han descobert una sèrie de rares galàxies nanes que orbiten al voltant de la nostra, la Via Làctia. La seva troballa podria aportar pistes per desentranyar el misteri de la naturalesa de la matèria fosca.

Nou són les galàxies nanes satèl•lit identificades per l'equip de Sergey Koposov i Vasily Belokurov, de l'Institut d'Astronomia adscrit a la Universitat de Cambridge al Regne Unit. És a més la xifra més alta de galàxies d'aquest tipus descobertes d'un sol cop al voltant de la Via Làctia.

Aquestes són mil milions de vegades menys lluminoses que la Via Làctia, i un milió de vegades menys massives. Tres dels objectes descoberts són definitivament galàxies nanes, mentre que altres, segons reconeixen els autors de l'estudi, podrien ser galàxies nanes o cúmuls globulars.

El descobriment de tants satèl•lits en una àrea tan petita del cel va ser totalment inesperat. Les galàxies nanes es poden arribar a albergar tan poques estrelles com 5.000. La Via Làctia, en canvi, conté centenars de milers de milions d'estrelles. Els models cosmològics estàndard de l'univers prediuen l'existència de centenars de galàxies nanes en òrbita al voltant de la Via Làctia, però la seva baixa lluminositat i la seva petita grandària les fan tremendament difícils de trobar.

Com que contenen fins a un 99 per cent de matèria fosca i amb prou feines un 1 per cent matèria observable , les galàxies nanes són ideals per intentar comprovar si els actuals models sobre la matèria fosca són correctes.


Noticia original

Noticies relacionades :

¿En qué grado es única nuestra galaxia? 
Dos galaxias vecinas de la nuestra casi colisionaron en el pasado

Video:

2 comentaris:

  1. Considere aquesta noticia molt interessant i nutritiva culturalment ja que es senzilla per a entendre i no molta gent es para a pensar en el que hi ha fora de la Terra que sense dubte és interesantíssim.

    ResponElimina
  2. Considere aquesta noticia molt interessant i nutritiva culturalment ja que es senzilla per a entendre i no molta gent es para a pensar en el que hi ha fora de la Terra que sense dubte és interesantíssim.

    ResponElimina