diumenge, 26 d’abril del 2015

DESCOBERTA UNA NOVA FONT INESGOTABLE DE CÈL·LULES MARE.

Un grup de científics de Israel ha descobert una nova forma inesgotable d’obtenir cèl·lules mare. Aquestes protagonistes de la medicina moderna que han suposat una solució al conflicte ètic de les cèl·lules mares embrionàries, obtingudes de la destrucció d’embrions de dos setmanes, presenten un seriós problema en la aplicació clínica: la ineficàcia de la seua obtenció a partir de les cèl·lules de la pell, es a dir, la dificultat en la seua reprogramació com a cèl·lules mare: sols 1% d’aquestes són capaces de retardar el seu rellotge per a recuperar la seua forma primitiva.

Jacob Hannah i els seus col·legues de l’institut Weizmann  en Rehovot, Israel, han aconseguit identificar el principal impediment per a la conversió de cèl·lules adultes en cèl·lules mare ¡PD. Es tracta d’un gen anomenat Mbd3, aquest és un gen repressor que tracta de reprimir els gens immadurs que els factors de transcripció Oct4, Sox2, Klf4 i Myc tracten d’activar. Aquests tres factors de transcripció, són els encarregats de reprogramar les cèl·lules de la pell com a cèl·lules mare, però com que el repressor els ho impedeix, les probabilitats de que les cèl·lules de la pell es converteixen en aquestes  són pràcticament escasses. 

Segons els investigadors de l’Institut Wizmann, sols seria necessari inactivar aquest repressor Mbd3 per a que l’eficàcia de la reprogramació siga  del 100% i no supose cap problema obtenir cèl·lules mare de qualsevol teixit ¡PD. Aquest avanç suposarà un gran pas per a la generació de diversos tipus cel·lulars per a la investigació i la ciència.




Notícies relacionades:






Vídeo


1 comentari:

  1. La notícia encara que informa de un descobriment "incomplet" suposa un canvi radical a l'hora d'aconseguir cèl·lules mare i si en un futur s'aconseguira arribar al 100% d'eficàcia de reprogramació canviaria totalment el mon de la medicina ja que les cèl·lules mare són polivalents i podrien servir per exemple per a transformar-les en teixit d'un órgan danyat per a fer una espècie d'autotransplantament que evitaria el rebuig.

    ResponElimina