dimarts, 7 d’abril del 2015

Així vivien els dinosaures i els cocodrils en el jaciment de ‘’Lo Hueco’’ en Cuenca

Fa uns 70 milions d’anys, els cocodrils que habitaven en el que hui es el jaciment de ‘’Lo Hueco’’ en Cuenca menjaven preses d’aigua salada però bevien aigua dolça, i els sauròpodes s’alimentaben d’arbres, arbustos i plantes amb flors que abundaven en la zona. L’estudi dels fòssils, que es publica en PLoS ONE, ha permès reconstruir les condicions climàtiques, la dieta i el mode de vida d’alguns animals durant el Cretàcic superior.

L’equipo d’investigació, liderat per l’Universitat Complutense de Madrid i l’Institut de Geociencies, en colaboració amb l’Universitat d’Alcalá d’Henares i l’Universitat Autònoma de Madrid, ha determinat les condicions climàtiques i ecològiques d’aquest ecosistema del Cretàcic superior, mediant anàlisis geoquímics, de isòtops estables de carboni i oxigen en dents i ossos fòssils de dinosaures, cocodrils, peixos i tortugues del jaciment.

’’Lo Hueco’’ era una zona de canals arenosos, banyada per aigues dolces i salades, que es situava molt prop de la costa en eixos moments, el clima de la Terra es caracteritzava per presentar temperatures mes elevades que en la actualitat, amb una elevada concentració de CO2 atmosfèric i aussencia de casquets polars permanents.

Les temperatures no permaneixien mes constants al llarg de l’any que en l’actualitat, com s’ha observat en èpoques prèvies i mes càlides del Cretàcic.

Acces a la pagina original

2 comentaris:

  1. No sabia que en Cuenca van haber dinosaures, i a més cocodrils que capturaven presses en aigua salada i bebien aigua dolça

    ResponElimina
  2. Em pareix una bona noticia, està orgaitzada, amb molts enllaços...I tracta un tema que realment el món no escolta molt.

    ResponElimina