dilluns, 20 de febrer del 2012

SEDIMENTS QUE REVELEN LA HISTÒRIA AMBIENTAL DEL LLAC ENOL

Investigadors de d’Institut Pirenaic d’Ecologia (IPE) ha realitzat un estudi geològic sobre els sediments del llac Enol a Astúries per a poder observar el període del Holocè que va començar fa 11.600 anys. Aquest estudi es basa en un anàlisi del sediments en el que es volia observar tot el que ha ocorregut al fons d’aquest llac des de fa 13.500.
Per als investigadors han observat que el llac es va crear desprès de la primera glaciació. Una vegada se’n va anar el gel, el llac es va formar en una cubeta excavada. En ell es van observar sediments que contenien quantitats de carbó orgànic i altres elements com per exemple fòssils de diatomees i ostràcodes. També, a partir del pol•len situat sobre aquests sediments, van poder observar com havia afectat el canvi climàtic i l’efecte dels sers humans.
A partir d’ací, els investigadors van poder classificar els sediments en quatre etapes del Holocè, aquestes son les següents:
-Una primera etapa que va ser molt gelada i seca al mateix temps entre els 13.500 i 11.600 anys.
-Una segona etapa en la que s’observa una xicoteta glaciació i un període de major temperatura i humitat entre els 11.600 i 8.700 anys.
-La tercera etapa va ser una etapa mes seca entre els 8.700 i 4.650 anys.
-I una quarta etapa en la que es revela que l’activitat humana també va influir en els sediments que hi han al seu interior, i també parlen d’una etapa humida des de 4.650 anys fins als 2.220.
Els investigadors trauen com a conclusió que aquestes variacions en el medi durant aquest periode de temps revelen una coberta vegetal un poc diferent a l’actual, ja que abans estava composta per pins i roures entre altres. També afegeixen aquestos, que les pastures en aquesta zona és una de les activitats més antiga de la zona, que la presència d’humans als Pics d’Europa, van fer que prolifera les espècies herbàcies i que a més, que hi hagueren distintes etapes hidrològiques.


-Noticies Relacionades:

-Vidio Relacionat:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada