dijous, 2 de febrer del 2012

Depressió per excés d'una proteïna al cervell

Els científics que fan experiments amb ratolins saben que si fiquen animals sans en un recipient d'aigua, com una piscina a escala, intenten nedar, mantenir el cap a flotació i salvar la vida. No obstant això, en un assaig amb uns ratolins transgènics específics, en el cervell s'expressa en excés una proteïna anomenada Tau, els investigadors han constatat que aquests rosegadors s'abandonen, no s'esforcen per sobreviure, no fan res quan s'estan ofegant, han perdut tot interès. És un comportament depressiu que ha sorprès els científics, un equip d'experts en Alzheimer del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).
Les proteïnes Tau, que en condicions normals estan implicades en la constitució de l'armadura de les neurones, es converteixen en un dels danys clàssics del cervell dels qui pateixen Alzheimer en formar cabdells que omplen les cèl • lules de regions concretes del cervell fins matar-les. L'altre element clau de la malaltia són les plaques.Jesús Ávila, María Victoria Llorens-Martín, Félix Hernández han fet uns ratolins transgènics en el cervell (en el lòbul temporal, on hi ha el hipocamp), es produeixen massa proteïnes Tau humanes. Aquests rosegadors de laboratori no arriben a tenir problemes cognitius fins a edats avançades (un any), però molt abans, amb només tres mesos, tenen un comportament típicament depressiu. Per als investigadors ha estat una sorpresa i estan ara estudiant la causa. De moment, donen a conèixer els resultats de l'experiment a la revista Neuroscience i recorden que la depressió està, en alguns casos, associada a l'Alzheimer.
Per què s'enfoquen aquestes investigacions en l'hipocamp? "El cervell té una capacitat regeneradora necessària per a la prevenció de certes malalties neurodegeneratives, capacitat que inclou el naixement de noves neurones implicades en els processos de memòria i aprenentatge", escriuen els investigadors. Sense el naixement de noves neurones al cervell no seria capaç d'emmagatzemar noves memòries i això sembla estar relacionat amb l'aparició de processos neurodegeneratius com l'Alzheimer. Durant la vida adulta, el naixement de noves neurones només es produeix en algunes regions del cervell i en les persones, la més important d'aquestes regions sembla ser l'hipocamp, relacionada amb l'aprenentatge i la memòria. A més, l'hipocamp sembla tenir subregions relacionades també amb el control de processos emocionals.




Notícia original




Notícies relacionades:




-Una recerca desenvolupa una nova teràpia gènica pel tractament de la depressió




Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada