dimarts, 26 de gener del 2021

L’ ENVELLIMENT CEREBRAL ES INEVITABLE, PERÒ ES POT RETRASAR.


Hi ha moltes causes que provoquen l'envelliment. Una de les més importants és l'acumulació de
radicals lliures. El que passa és que les nostres cèl·lules no deixen de treballar en cap moment al llarg de tota la nostra vida. Com a conseqüència d'aquesta intensa activitat es produeixen unes molècules molt inestables, els radicals lliures, que tenen la capacitat d'alterar i danyar les nostres cèl·lules. Aleshores entrem en un cercle viciós en què aquestes alteracions produeixen nous radicals lliures incessantment.

La forma d'envellir no és igual en tots els animals. Els humans envellim de manera lenta i progressiva. I al final, són molts els fenòmens que acaben afectant les neurones, és a dir, les cèl·lules principals de el sistema nerviós. Per sort, no totes moren, són moltes les que romanen en bon estat, mentre altres perden algunes de les seves ramificacions. Aquesta pèrdua implica menys connexions entre neurones i menor velocitat de transmissió de l'impuls nerviós.

Afortunadament, podem desenvolupar estratègies per tenir un envelliment cerebral més saludable. com fomentar la socialització o evitar l'exposició a contaminants ambientals. Encara que és més fàcil (i individual) tractar de millorar el nostre estil de vida, fonamentalment controlant la nostra dieta i activitat física. S'ha demostrat que una activitat física lleugera, com caminar, pot evitar la pèrdua de volum cerebral associada a l'envelliment. Al costat de l'exercici físic adequat, una dieta equilibrada pot reduir l'acumulació dels ja esmentats radicals lliures. Aquestes mesures poden enfortir les nostres defenses i retardar el deteriorament cerebral i l'aparició de malalties.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada