dijous, 7 de gener del 2021

Descubierto un nuevo antibiótico en la microbiota de la piel

La pell constitueix un entorn dinàmic on abunden nombrosos organismes microscòpics (bacteris, llevats, virus, àcars ...), que formen el que es coneix com microbiota de la pell.

L'equilibri d'aquest ecosistema, que en una persona és garantia de bona salut, es manté mitjançant diversos mecanismes, com presentar cert valor d'acidesa o la producció d'antibiòtics.

Katherine Lemon, de l'Institut Forsyth de Microbiologia a Cambridge, EUA, i els seus col·laboradors han descobert ara un nou antibiòtic produït per bacteris de la pell, en concret en els fol·licles pilosos.

Els científics van identificar un grup de gens que codifica una molècula l'estructura de la qual s'assembla a la d'un antibiòtic conegut, la berninamicina. Aquest compost de la classe dels tiopéptids és produït pel bacteri Streptomyces bernensis, i un dels seus derivats és comercialitzat per Novartis, en particular per lluitar contra les infeccions per Clostridioides difficile.

La cutimicina inhibeix el desenvolupament de diverses espècies d'estafilococs, entre elles Staphylococcus aureus resistent a la meticil·lina.

L'examen de la pell de diverses persones revelar que el bacteri Cutibacterium acnes està especialment adaptada a les condicions de la base dels fol·licles pilosos, un entorn ric en lípids. Aquí actua a través de la cutimicina i manté a ratlla als estafilococs

Tenint en compte els seus resultats, els autors demanen que s'apliqui el nou antibiòtic, o les soques bacterianes que el produeixen, per combatre les malalties causades per estafilococs.

Notícia original.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada