dijous, 10 de maig del 2012

Descobreixen el calendari maia més antic


Un equip d’investigadors de la Universitat de Bòston ha trobat, a la selva del nord de Guatemala, el calendari maia més antic documentat fins ara. Els arqueòlegs, l’han localitzat a les parets d’un recinte ocult a l’antiga ciutat maia de Xultún.

L'astrònom Anthoy , ha tirat per terra la llegenda que apuntava que aquest any 2012 arribaria la fi del món, segons el calendari maia, ja que ara se sap que els maies no posaven data límit als cicles còsmics.

S’han trobat les figures pintades de diversos personatges que podrien tenir relació amb la família reial o la del escrit, o potser amb tots dos.

Es desconeix si es tractava d’un temple, però sí se sap que formava part d’una edificació gran i que és uns 500 anys més antics que els codics  maies, escrits en paper, que es van trobar els colonitzadors espanyols.

Els arqueòlegs apunten que per als maies era molt important buscar l’harmonia entre els canvis celestes i els rituals sagrats, i fins i tot en funció d’ells dirigien seus grups.

Els arqueòlegs reconeixen que encara queda per explorar el 99,9% Xultún, un complex que va ser descobert fa un segle, però que ha estat poc investigat fins ara pel que es creu que amaga molts altres secrets que donaran llum a la història de els maies.





NOTICIA ORIGINAL

NOTICIES RELACIONADES:
http://www.abc.es/20120510/ciencia/abci-descubren-antiguo-calendario-maya-201205101103.html
http://noticias.terra.cl/ciencia/descubren-los-calendarios-astronomicos-mayas-mas-antiguos,e44ecf55b3837310VgnVCM4000009bcceb0aRCRD.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada