dimarts, 22 de maig del 2012

Descobert esquelet complet d’un tapir fossilitzat a un llac volcànic català



L’equip del Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)  ha descobert al jaciment del Camp dels Ninots en Caldeds de Malavella (Girona) els anomenats 'Tapirus arvernensis'  uns animals de fa 3,1 milions d’anys que s'han trobat fossilitzats a un llac format al cràter d'un volcà i que van morir asfixiats mentre bevien.
Aquestos animals, ara existents sols a Àsia i Centreamèrica i s’han trobat a un llac volcànic català el conjunt d’óssos complet.
Bruno Gómez, investigador de IPHES, afirma que és el tercer esquelet que troben a aquest jaciment; a altres llocs com França o Itàlia han trobat fòssils solts però mai l’esquelet al complet.
De l’últim tapir trobat es creu que era dona, adulta, 1’80 metres de llarg, 1’30 metres d’altura i deuria pesar uns 250k. abans es van trobar prop d’aquest dos exemplars més, un d’adult i l’altre més jove.
S’ha aplegat a la conclusió de que aquell llac, a dia d’avui ja sec, mesurava 600m de diàmetre format per el cràter d’un volcà actiu, per l’interior del qual fluia magma i amb la concentració de CO2 que finalment va sortir a l’exterior va matar als animals que anaven a beure, entre ells, els tapirs. Quan aquestos van morir van quedar sepultats per sediment rapidament i es el que va permetre que es conservaren; a més s’han trobat grans quantitats d’utensilis de pedra de caçadors i recol•lectors de fa uns 20000 anys, també s’ocultaven grans carnívors entre el bosc tan frondós que hi havia, on també s’han pogut trobar restes de l’existència de alzines, xops, nogueres...entre altres.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada