dimecres, 27 d’abril del 2011

Una proteïna dispara la resposta química a l'estrés en el cervell

Un equip científic internacional ha descobert un procés químic del cervell que dispara la resposta davant de moments traumàtics o estressants.
A un enorme percentatge de la gent l’estrés els afecta, però hi ha gent que els afecta més i a altres menys. La majoria de nosaltres pateix circumstàncies traumàtiques i sols algunes persones apleguen a tindre trastorns psiquiàtrics.
L’objectiu d’aquest equip científic, liderat per Robert Pawlak era buscar factors que feren a alguns més sensibles en moments d’ansietat i estrés que altres. Els científics han aplegat a una conclusió del problema combinant tècniques genètiques, moleculars, electrofisiològiques i de comportament, partint de la amígdala, que reacciona a l’estrés augmentant la producció de la neuropsina. La qual cosa dona lloc a una successió de passos químics que acaben provoca’n una major activitat de la amígdala i, com a conseqüència s’activa un gen que resoluciona la resposta a nivell cel•lular.
Aquests processos cel•lulars es van examinar fent proves amb ratolins, i el resultat va ser que al sentir-se estressants els ratolins evitaven zones del laberint de experiments on es sentien insegurs. Però quan es bloqueja la producció de la proteïna clau en la amígdala els ratolins deixen de comportar-se de la manera que els provoca l’estrés.
En conclusió. La activitat de la neuropsina i els mecanismes relacionats poden determinar la sensibilitat a l’estrés.



Noticia original
Altres notícies relacionades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada