dimecres, 27 d’abril del 2011

Europa es bolca a millorar les dades mediambientals mundials


Millorar la qualitat i la fiabilitat de la informació mediambiental de tot el món és la raó de ser del projecte europeu GeoViQua. Aquesta recerca, liderada des de Catalunya pel Centre de Recerca en Ecologia i Aplicacions Forestals (CREAF), tindrà repercussions mundials i ajudarà a la presa de decisions globals

Les catàstrofes ambientals sacsegen el món cada cop més sovint, açò fa que sigui necessari obtenir informació molt fiable i de qualitat de les dades ambientals d’àmbit mundial per poder prendre decisions globals. Aquest és l’objectiu de GeoViQua, un nou projecte europeu que s’insereix dins d’un altre de més ampli, el Global Earth Observation System of Systems(GEOSS).

El GEOSS és un projecte de deu anys de durada inicial, promogut per 85 països i per importants organitzacions internacionals com les agències espacials NASA, ESA i JAXA. La iniciativa neix amb l’objectiu de crear una xarxa pública mundial de dades ambientals, que sigui comprensible i que estigui disponible a temps real.

Donat que el seu impacte mundial es preveu molt transcendental, sobretot pel que fa a la millora en la presa de decisions polítiques relacionades amb temàtiques ambientals, la UE finança les millors propostes impulsades en aquesta direcció, com la de GeoViQua (GEOSS, Visualització i Qualitat), per tal d’avançar en el seu desenvolupament.

En aquests moments, el GeoViQua compta amb la participació de deu socis, que, juntament amb experts internacionals, han celebrat la seva primera trobada al Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona. El seu cost total és d’uns quatre milions d’euros per tres anys, dels quals uns tres milions han estat finançats per la Comissió Europea.

La finalitat d’ambdós projectes és millorar la xarxa pública mundial de dades ambientals, per tal de mitigar els efectes catastròfics ambientals o evitar interpretacions dubtoses sobre temes tan polèmics com el canvi climàtic. En concret, GeoViQua pretén millorar-ne la seva documentació, mitjançant la recol•lecció de paràmetres de qualitat, com són la procedència de la dada, la seva validació o fins i tot comentaris dels propis usuaris experts. I, un cop estimada la qualitat, incertesa i fiabilitat de les dades ambientals de tot el món, posar-les a disposició dels experts i els usuaris, a través de cercadors i visualitzadors, per tal que puguin treure conclusions mes fiables de la informació ambiental.

Els components desenvolupats a través d’aquest treball seran compatibles amb els estàndards dels geoportals ja existents, el mercat de masses i les eines de mapes com el Google Earth, altres eines de visualització en 3D i els dispositius mòbils.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada