divendres, 29 d’abril del 2011

Matrimoni de conveniència: el llangardaix i la orijama


Els consorts, espècies endèmiques de les illes Canàries, són una planta arbustiva anomenada orijama i els llangardaixos del gènere Gallotia. La seva relació estan clarament: la orijama dóna els seus fruits als llangardaixos, i aquests, a digerir, dispersen les llavors. Avui moltes espècies de Gallotia estan extintes o amenaçades a causa de l'absència de llangardaixos, davant d'això, uns investigadors estudia la situació usant des de marcadors moleculars a minúscules ràdio-motxilles per llangardaixos. El seu treball llançarà llum sobre com coevolucionan aquestes espècies.

Els Gallotia de grans dimensions són els únics dispersors de llavors de orijama, la planta depèn d'ells per mantenir-se en Gran Canària, Tenerife i La Gomera.Algunas espècies de Gallotia que encara tenen bona salut són molt petites i poc eficaços, ja que no mengen els fruits de major tamanyo.Las llavors podrien ser dispersades per la pluja, i potser sigui això el que les estigui mantenint.

Els investigadors estan fent tot el possible per identificar l'empremta genètica de cadascuna de les plantes, per després comparar així els resultats serviran per saber on caldria prendre mesures de conservació amb més urgencia.No obstant la situació variarà entre illes en funció de l'estat dels seus lagartos.Además, per saber fins on porten les llavors dels animals, els col.locaran unes diminutes motxilles amb radiotransmissors deun 0,35 grams de pes. D'aquesta manera coneixeran el seu radi d'acció

video


noticia original

noticies relacionades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada