dimarts, 12 d’abril del 2011

Contagis per proximitat


Amb l’ajuda de 788 voluntaris en un centre d’ensenyança secundària s’ha desenvolupat i provat una nova tècnica per a contar la quantitat d’ocasions aptes per a la possible propagació d’alguna malaltia que es donen en un dia típic.

Les xarxes de contacte, que són motllades pels processos socials i culturals, són necessàries però també serveixen per a propagar infeccions. Abans d’esta investigació, la manca de dades adequades sobre la formació i l’estructura d’aquestes xarxes obstaculitzava tot intent de fer degudament un estudi sobre aquestes.

No és viable per a una persona confeccionar un recompte fiable de la quantitat d’individus que han passat prop de ella en un dia normal. En llocs públics en els que ens creuem amb gent a cada instant acabaríem perdent el compte.

Es dissenyà un mètode per a contar quantes vegades es produïen interaccions capaces d’ajudar a propagar malalties durant un dia típic, usant una població d’estudiants, professors i altres membres del personal d’un col•legi d’ensenyança secundària com model d’un grup tancat de persones.

Els voluntaris passaren la jornada duent un collar amb un sensor. Cada un tenia el seu propi número de seguiment, i estava programat per a enviar i rebre senyals de ràdio a intervals de 20 segons, i per a detectar la senyal d’altres fins 3 metres de distància com a màxim.

Equipats amb els sensors, els voluntaris seguiren amb la seua jornada quotidiana, assistint a classes, caminant pels corredors i conversant amb altres persones.

Al final del dia, es recolliren els sensors, i es realitzà el recompte de quantes interaccions de sensor a sensor s’havien produït i quant havia durat cada una.

Definint una interacció com qualsevol cas de proximitat a la distància màxima de 3 metres entre dos sensors que duraren com a mínim 20 segons, i tenint en compte que unes mateixes persones poden tenir moltes interaccions molt breus entre elles, es descobrí que la quantitat total de interaccions aptes per a la transmissió de patògens fou de 762.868.

Des de la perspectiva d’un patogen, cada interacció és una oportunitat per a botar d’una persona a altra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada