dimecres, 13 de juny del 2012

Seqüenciat el genoma del tomàquet
Una investigació internacional, en la qual participen científics espanyols, ha completat la seqüenciació del genoma del tomàquet de cultiu (Solanum  lycopersicum) i la del seu parent silvestre.



Els resultats d'aquest treball demostren que els genomes de tots dos només divergeixen un 0,6%, mentre que la divergència amb la patata (Solanum tuberosum) és de més del 8%. El treball, en el qual han treballat més de 300 científics de 13 països.

Segons els autors els gens repetits que han trobat explicarien algunes propietats de la seva pell. “El tomàquet és una de les plantes de cultiu més comuns i amb major explotació. Conèixer el seu genoma al detall ens permet entendre millor l'evolució de les plantes superiors i ofereix noves feines per a l'agricultura en el futur”, explica l'investigador Francisco Càmera, del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Segons els científics les diferències entre el genoma del tomàquet domèstic, el silvestre i la patata són deguts al fet que durant l'evolució, s'han invertit i repetit fragments llargs del genoma.

L'anàlisi del contingut genètic del tomàquet indica que aquest va sofrir diverses triplicacions consecutives fa uns 60 milions d'anys. Segons l'investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel•lular de Plantes Primer Yúfera (centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València) Antonio Granell, que ha dirigit la part espanyola del treball, “aquest fet podria haver salvat al tomàquet de l'última gran extinció massiva” que va acabar amb el 75% de les espècies del planeta, entre les quals s'inclouen els dinosaures.

Aquestes reorganitzacions explicarien canvis  evolutius que van succeir fa milions d'anys i que van contribuir a l'aparició de noves espècies de plantes amb fruits i a la seva diversificació. A més, alguns dels fragments repetits inclouen gens que serien responsables d'algunes propietats del tomàquet, com, per exemple, la formació d'una pell més resistent per conservar millor el fruit.

Noticia original: http://noticiasdelaciencia.com/not/4367/secuenciado_el_genoma_del_tomate/

Noticies relacionades: http://noticiasdelaciencia.com/sec/ciencia/biologia/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada