dimarts, 12 de juny del 2012

Aigua càlida subterrània fon el  gel de l'antàrtic


Les immenses plataformes de gel de l'Antàrtida estan disminuint, estan foradades desde  baix per aigües càlides. Això indica que el nivell del mar podria augmentar més ràpidament del que pronosticaven els científics.

Fins ara, els científics no sabien amb certesa com succeïa o si podia tindre a veure amb l'escalfament global provocat per l'activitat humana. La resposta, d'acord amb un informe publicat el dimecres en la revista Nature, és que el canvi climàtic compleix un paper indirecte, però amb conseqüències molt majors que si la descongelació siga  solament a l'escalfament de l'aire.

Hamish  Pritchard,  glaciólogo del  British  Antarctic  Survey, va dir que les investigacions mitjançant un satèl•lit observador del gel de la NASA demostraven que l'escalfament de l'aire per si solament no explicava el que succeïa en l'Antàrtida. Un estudi més detallat va revelar una cadena de successos que explicava la reducció de les plataformes de gel.

Vint plataformes van mostrar senyals de descongelació a causa de la presència d'aigua càlida a baix. Els canvis en els corrents de vent impulsaven l'aigua relativament més càlida cap a i per sota de les plataformes flotants. Els canvis en els vents es deuen probablement a una combinació de factors, que inclouen la variació normal de la temperatura, el forat d'ozó i els gasos d'efecte hivernacle, va dir Pritchard en una entrevista telefònica.

A mesura que les plataformes es fonen i aprimen, la neu i el gel en les glaceres es llisca d'aquelles al mar, la qual cosa eleva el seu nivell. Les plataformes flotants més gruixudes generalment impedeixen que la neu i el gel es llisquin al mar, però no és el que succeeix ara.

"Significa que les planxes de gel són molt sensibles a canvis climàtics relativament subtils provocats pel vent".

Noticia Original

 Noticies Relacionades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada