dijous, 14 de juny del 2012

Bonobo, el simi més promiscu i semblant a l'home

Científics desxifren el genoma d'aquests primats, que pot ajudar a explicar la seva particular caràcter pacífic i sexualment molt actiu.Un equip internacional de científics liderat per l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva a Leipzig (Alemanya) ha aconseguit seqüenciar completament el genoma del bonobo, l'últim gran simi el codi de barres quedava per desxifrar. L'estudi, que apareix publicat a la revista Nature, mostra que els bonobos són al costat dels ximpanzés els parents vius més propers a l'ésser humà
Bonobo, el simio más promiscuo y parecido al hombre El bonobo és l'últim gran simi que faltava per seqüenciar, després del ximpanzé, l'orangutan i el goril · la, el genoma s'ha conegut aquest mateix any. La nostra «marca de fàbrica» coincideix amb la de bonobos i ximpanzés en la mateixa proporció (un 98,7%). No obstant això, l'estudi, realitzat amb l'ADN de Ulindi, una femella de bonobo del zoològic de Leipzig, revela que en algunes regions específiques estem més a prop dels bonobos que dels ximpanzés, mentre que en altres passa precisament el contrari. Ambdues espècies són encara més similars entre si: el seu genoma només es distingeix en un 0,4%. «Aquestes diferències són les interessants, perquè poden ajudar-nos a entendre una cosa tan complex com és el comportament», afirma a ABC.es Tomàs Marquès Bonet, investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva, centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra, que ha participat en la investigació.
Els bonobos i ximpanzés es van separar fa un milió d'anys, però, en efecte, els seus comportaments socials són molt dispars. «Mentre el ximpanzé és més agressiu, amb episodis freqüents de 'guerres' entre tribus i un fort component territorial, el bonobo es caracteritza pel seu caràcter pacífic i pel seu alt nivell d'activitat sexual», explica Marquès Bonet. «En els bonobos, el sexe té una funció d'unió social, pacificadora i de reducció del nivell d'estrès».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada