diumenge, 31 de gener del 2010

Vacuna contra el rotavirus

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i els resultats de dos nous estudis que publica la revista 'The New England Journal of Medicine' . Amb la vacuna contra el rotavirus, la primera causa de diarrea, és poden de reduir els episodis de diarrea severa en més d'un 60% entre els menors de dos anys. No obstant això, implantar aquesta vacuna en els països més pobres del planeta, els que presenten les taxes de mortalitat més altes per aquesta causa, és un repte difícil.
En primer lloc, els països pobres no tenen els mitjans necessaris per a l'emmagatzematge d'aquestes vacunes, que requereixen una potent cadena de refrigerat. El segon punt a tenir en compte es refereix al fet que la immunització s'ha d'administrar en diverses vegades entre les sis i les 32 setmanes de vida, amb la dificultat de que les famílies s'han de desplaçar amb els seus fills. Un altre probelma, és el preu de la vacuna contra el Rotavirus.
"La diarrea no amenaça la vida dels petits en els països rics, però en aquells en vies de desenvolupament és la principal causa de mort en els nens. Ara comptem amb una arma potent contra aquest problema de salut, que té potencial per salvar milers de vides. El nostre principal repte és assegurar que les vacunes arriben a qui les necessiten ", ha indicat Tachi Yamada, president del Programa de Salut Global de la Fundació Bill & Melinda Gates. La seva afirmació es basa en les dades de dos nous treballs que han confirmat el poder d'aquestes vacunes, que s'administren per via oral.
En un d'ells, un assaig realitzat a Sud-àfrica i Malawi, 1.647 nens amb menys d'un any van rebre dues dosis de la vacuna a les 10 i 14 setmanes de vida, 1.651 van obtenir tres dosis-a les 6,10 i 14 setmanes i 1.641 van rebre un placebo. Els investigadors van identificar episodis de gastroenteritis, causada pel rotavirus, en el 4,9% del grup placebo enfront del 1,9% dels vacunats, fet que indica una eficàcia del 61,2%de la vacuna. El segon dels estudis s'ha dut a terme a Mèxic, on es va introduir la vacuna contra el rotavirus el 2006. Des de llavors, la mortalitat infantil per diarrea, ha baixat més del 65%. Abans de l'arribada de la vacuna, Mèxic havia introduït altres mesures, però les morts de nens seguien sent altes. La introducció de la vacuna ha estat essencial per reduir-les.
Tots dos treballs demostren que l'impacte d'aquesta immunització és real.
"És hora d'actuar per a combatre les dos milions de morts innecessàries que provoca la diarrea cada any".





Noticia original
Entrevista completa (En buscar poseu rotavirus, apareixeranran 3 entrevistes, és la de Miguel O'Ryan)
OMS
The New England Journal of Medicine (NEJM)
Blog de NEJM en espanyol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada