dimarts, 26 de gener del 2010

Els antiinflamatoris com l'ibuprofeno, la millor opció per a alleujar el dolor menstrual

Els experts recorden que estos fàrmacs han de ser ingerits amb aliments


L'aspirina mostra una eficàcia limitada per a tractar les rampes
Què em puc prendre quan 'em dol la regla'? Cada mes moltes dones es fan aquesta pregunta mentres van provant un fàrmac darrere d'un altre fins a donar amb aquell que aconseguix eliminar les molèsties o, almenys, fer-les més suportables. Ara, una revisió d'estudis publicada en 'The Cochrane Library' revela que els antiinflamatoris no esteroideos (AINE'S) com l'ibuprofeno podrien ser més efectius que el paracetamol per a tractar la dismenorrea.
Este malestar que provoca la menstruació en moltes dones té unes repercussions socioeconòmiques que han sigut analitzades en diferents estudis. Entre elles destaquen un major absentisme escolar en els dies en què les estudiants tenen el seu període i una limitació en general en les activitats quotidianes de les dones en edat reproductiva.
La dismenorrea és el nom científic del dolor menstrual este és un dels trastorns dolorosos més freqüents.S'estima que prop de tres quarts de la població femenina patix rampes o dolors durant el seu període menstrual.L'origen del dolor menstrual no esta clar encara que parace que esta relacionat amb les alteracions hormonals que succeïxen en la menstruació i a les contraccions uterines que es produïxen per a l'expulsió de l'endometri( que és la capa mes interna de la mucosa uterina que es desprén durant la menstruació) esta caiguda de l'endometri es deu a la contracció de les artèries uterines que provoquen un dèficit de reg sanguini en la mucosa que produïx la caiguda d'esta.



Tot aquest procés esta mediat per unes substàncies denominades prostaglandines .
Les prostaglandinas són encimbelles eicosanoides derivades d'àcids grassos essencials per diverses cèl·lules. hi ha tres tipus principals de prostaglandinas i estes tenen diverses funcions
PGI2 prodieix Vasodilatació e Inhibix l'agregació plaquetaria
PGE2 produeix Broncoconstricción y al tracte gastrointestinal: contracció del múscul llis pirogen i disminueix la secrecio gastrica
PGF2a produeix Contracció uterina i broncoconstricció

Les prostaglandines implicades en el procés dolorós de la dismenorrea són la PGE2 i la PGF2a.
Fins al moment actual el dolor menstrual el seu hi havia tractat tant amb Paracetamol,AAS acide acetil salicílic , AETS (Antinflamatorios no esteroideos) o altres analgèsics.
Els AETS, família a qui pertanyen l'aspirina, l'ibuprofeno i el naproxeno, restringixen la producció de la prostaglandina. Per això, un equip d'investigadors liderats per Jane Marjoribanks, membre del Grup Cochrane de Desordes Menstruals i Subfertilitat en Auckland (Nova Zelanda), van decidir revisar les dades obtingudes en 73 assajos sobre estos fàrmacs.
En aquestos estudis, duts a terme en 18 països diferents i els que van participar 5.156 dones, és va investigar l'eficàcia dels antiinflamatoris no esteroideos en el tractament dels dolors del període. Els efectes dels diferents AETS van ser comparats entre si, i amb els del paracetamol i els del placebo.
La investigació assenyala que els AINE'S en general resulten molt efectius a l'hora de combatre les molèsties del període, encara que en el cas de l'aspirina només es va observar una evidència d'eficàcia limitada, ja que no alleuja les rampes associades amb la regla. A causa de la gran quantitat de fàrmacs pertanyents al grup dels AINE'S examinats en les diferents investigacions no es va trobar que cap tipus fóra millor que un altre.
D'altra banda, a pesar que només es va comptar amb tres estudis rellevants sobre este tema, els científics van arribar a la conclusió que els AINE'S són més eficaços que el paracetamol en el tractament del dolor menstrual.Probablement pel seu actuació bloquejant la producció de prostaglandinas
No obstant això, també es va advertir que els AINE'S comptaven amb més efectes secundaris que el placebo(administrar una pastilla sense efecte farmacològic amb la finalitat que el pacient no sàpia si ha pres el medicament o no i no es falsege l'estudi). Entre els símptomes adversos de caràcter gastrointestinal destaquen el malestar estomacal i les nàusees. D'altra banda, entre els efectes secundaris de tipus neurològic es troben el mal de cap, la somnolència, els marejos i la sequedat en la boca.Tots ells també associats al bloqueig de les prostaglandinas
Per a reduir en la mesura que es puga estos efectes no desitjats, els autors inclouen en la seua escrit una útil recomanació: "És important que aquelles dones que usen AINE'S per a [tractar] la dismenorrea siguen conscients de la necessitat prendre els medicaments amb menjar".


"Les dones que utilitzen estos fàrmacs han de tindre en compte els seus efectes secundaris", advertix Marjoribanks.


Seria interessant veure si estos [efectes secundaris] poden reduir-se, sense que hi haja pèrdua d'efectivitat, al combinar dosi més xicotetes amb altres medicaments com el paracetamol, o amb altres teràpies .És a dir l'ideal és combinar xicotetes dosis de diversos fàrmacs amb la mateixa funció per a disminuir els efectes adversos.





Font:

El mundo. es salut
Madrid Actualitzat dimecres 20/01/2010
Nuria Baena


Per saber més:


1 comentari:

  1. Els periodes menstruals de les dones són, la major part de les vegades, molt dolorosos. Aquests periodes són aquells en els quals una dona experimenta dolor en la part baixa del abdòmen (tipus còlic), dolor agut i intermitent, dolor persistent o possiblement dolor d´esquena.Aquesta molestia ens dificulta moltes vegades la realització d´activitats quotidianes, com per exemple asistir a l ínstitut o al treball.
    Al sentir dolor volem alguna cosa qu el puga calmar. Abans de prendre algun medicament hem de procurar abans provar mesures com: beure líquids calents,posar-se una almohadilla tèrmica baix l´abdomen...

    He trobat una pàgina web del Ministeri de Sanitat i Política Social que tracta el tema de fàrmacs antiflamatoris no esteroides per al dolor:
    -http://www.update-software.com/BCP/BCPGetDocument.asp?DocumentID=CD004753

    ResponElimina