dimecres, 27 de gener del 2010

Uns 600.000 malalts d'hepatitis C en Espanya no saben que están infectats

Experts i associacions demanen un pla nacional per a combatre esta patologia .

L'hepatitis vírica és una infecció de les cèl·lules hepàtiques produïda per diversos virus i que ocasiona la mort o lesió de les cèl·lules hepàtiques (hepatocitos)i en els casos greus pot portar a la mort del pacient o a l'aparició d'una cirrosi hepàtica (una enfermedead crònica que pot acabar amb la destrucció del fetge).
Els virus específics per a l'hepatitis, és a dir, aquells que només provoquen hepatitis. Són diversos: virus A, virus B, C, D, E, F, G. Els més importants són els virus A, B, C i, en menor grau, el D i el E, sent els últims, F i G els últims descrits i els menys estudiats.

La via de transmissió d'aquesta malaltia depén del virus, en el cas del virus a és per l'aigua però en el cas dels virus B ,C es transmet pel contacte de sang i fluids orgànics així que tant l'hepatitis B com la C es consideren malalties de transmissió sexual.












La simptomatologia pot ser molt variada des de la mort fulminant per fallada hepàtica fins a ser completament asimptomàtica. En el cas del virus C la malaltia no sol donar símptomes però les lesions hepàtiques que produïx poden ocasionar una cirrosi hepàtica amb el temps.

En el cas de l'hepatitis C no hi hi ha vacuna eficaç en el moment actual encara que si n'hi ha per a la a i la B.

A Espanya, al voltant del 3% de la població patix hepatitis C. A més, hi ha unes 600.000 persones afectades per esta malaltia que no saben que la tenen però al no produir en la majoria dels casos símptomes només es pot descobrir si es realitza un anàlisi de sang.

El 79% dels pacients diagnosticats d'hepatitis C no sabien què era la malaltia quan li la van diagnosticar i un 70% no era conscient d'haver estat en risc de contraure-la, segons l'Associació Espanyola de Malalts d'Hepatitis C.
Per això, els experts reclamen un programa nacional a Espanya per a combatre esta malaltia. "Implantar un programa nacional a Espanya per a combatre l'hepatitis C ajudaria a reduir la taxa de mortalitat i els trasplantaments hepàtics, a més de forma col·lateral açò redundaria en un estalvi econòmic per al Sistema Nacional de Salut", explica Amparo González, coordinadora de l'Associació Espanyola de Malalts d'Hepatitis C.
Països com a Regne Unit, França, Països Baixos o Suècia ja compten amb programes nacionals per a combatre l'hepatitis C. Una cosa que, segons González s'ha demostrat eficaç tant en la reducció de la mortalitat com en l'estalvi en el gasto sanitari. "En ells s'ha aconseguit gràcies a què un important percentatge de casos el diagnòstic es realitza en fases inicials", Ja que l'hepatitis C és una malaltia que té tractament, usant-se per a este l'interferó i la rivavirina que són fàrmacs que destruïxen al virus, però estos tractaments només són efectius si s'administren abans de l'aparició de la cirrosi que és la degeneració del fetge la qual ja és irreversible i obliga al trasplante hepàtic.
D'altra banda el saber que el pacient esta infectat li permet posar mesures de prevenció per a evitar el contagi a altres, no oblidem que l'hepatitis C es considera una malaltia de transmissió sexual.
És per açò que l'Associació Europea de Pacients d'Hepàtics (ELPA) demana que es promoguen campanyes de detecció precoç. Una reclamació que va realitzar l'any passat a la UE. "El diagnòstic precoç és crític per a poder reduir les taxes de cirrosi i de mortalitat de la malaltia. En este sentit, si es tracta l'hepatitis C des d'una fase primerenca, tindrem més èxit amb el tractament ,el pacient tindrà una millor qualitat de vida" i apuntales evitarem que s'estenga la malaltia



Font:

EL PAÍS - Madrid - 25/01/2010




Per saber més:


Hepatitis C y el futbol en Argentina

Enfermedades Virales de Transmision Sexual



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada