dimarts, 10 de març del 2020

Seqüència completa de l'ejecció de material des d'un forat negre.



Els forats negres estel·lars es formen després del col·lapse d'una estrella molt massiva, presenten un camp gravitatori tan intens que ni la llum pot escapar d'ells. No obstant això, hi ha mecanismes a través dels quals aquests objectes realimenten el medi interestel·lar, al expulsar, a través de dolls o esclats, part del material que queda atrapat en el seu disc d'acreixement (on es van afegint partícules o material).

Un grup internacional d'astrònoms, amb participació de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia, ha observat durant sis mesos l'evolució del material expulsat per un d'aquests forats negre: MAXI J1820 + 070, o simplement J1820. Aquest forat negre forma part d'un sistema binari, on ell i una estrella semblant a el Sol giren al voltant d'un centre de masses comú. Amb aquesta disposició és habitual que el forat absorbeixi material de l'estrella. Aquest cau cap al forat negre a través d'un disc que l'envolta, i en la seva caiguda, el material s'escalfa i el disc emet raigs X.

Joe Bright investigador de el Departament de Física de la Universitat d'Oxford que encapçala l'estudi compta: "Generalment, aquest tipus de sistema astrofísic acumula una quantitat molt petita de material, de manera que no pot ser vist. No obstant això, ocasionalment entren en erupció i només llavors són observables: vam tenir la sort de detectar l'esclat en J1820 poc després que es produís a l'estiu de 2018 ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada