dimarts, 10 de març del 2020

Com es va omplir d'oxigen l'atmosfera de la Terra

La vida a la Terra va tardar "poc" a aparèixer después de la formació de la planeta. Faltava, un element que va fer possible que aquells éssers començen a cooperar entre ells i finalment acaben apareixent els animals. L'oxigen va ser el combustible que va alimentar el metabolisme dels éssers vius i transformar el nostre planeta en un, però encara hi ha dubtes sobre com va aparèixer.


L'estudi geològic indica que fins fa uns 2.400 milions d'anys no hi havia oxigen. A partir d'aquest moment, el percentatge d'aquest gas es va anar incrementant fins a ocupar el 21% de l'atmosfera. Una de les explicacions més acceptades responsabilitza d'aquell bolcada atmosfèric als cianobacteris, uns microbis que van començar a utilitzar l'energia de el sol per a produir carbohidrats i oxigen a partir de l'aigua i el diòxid de carboni. Aquesta nova tècnica, va donar a aquests organismes un èxit sense precedents. Però els éssers que havien satisfet les seves necessitats energètiques durant més de mil milions d'anys sense oxigen van descobrir que aquell nou gas era verí per a les seves cèl·lules.


Després, van fer falta 2.000 milions d'anys més fins que els nivells d'oxigen basten per permetre l'existència dels primers animals. L'oxigen és el tercer element més abundant de l'univers.


Noticia original

La atmósfera terrestre vista desde la Estación Espacial Internacional

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada