dimarts, 10 de març del 2020

El sèptim nan



Encara que per a nosaltres sempre ha hagut tan sols sis nans , podríem estar davant del pròxim i sèptim nan, anomenat Vesta.

Després de les últimes recerques pel cinturó d’asteroides , on hi havia les sis nans coneguts, entre els quals trobem Plutó, Ceres, Eris, Makemake, Haumea i Higía, es va descobrir un nou asteroide, brillant, més xicotet que Ceres, però el més lluminós del cinturó, i l’únic que es pot veure a simple vista. Per aquesta raó, va ser el primer en ser vist i investigat, fins inclús pensar-se que era un planeta. Per aquesta raó, Gauss proposà el científic Olbers (que va ser el que el va descobrir) que li ficara el nom d’aquesta divinitat romana.

Fa uns anys, Vesta va col·lisionar amb un altre asteroide, i es va fragmentar enviant xicotets trossos d’asteroide per l’univers. En aquest cas caigueren a la Terra, el que va augmentar la informació que teníem dels asteroides. Aquests xicotets fragments de Vesta s’anomenaren “vestoides”. Al igual que la Terra, té un nucli de níquel i ferro, una estructura de capes concèntriques i una forma d’esfera aplastada pels pols, raó pel qual els científics creuen que pronte es denominarà un nou planeta nan.



Notícia original

Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada