dilluns, 9 de març del 2020

Austràlia passa dels incendis a les inundacions per les pluges torrencials



La pluja ha portat un relatiu alleujament a la situació d'emergència causada pels incendis al sud-est d'Austràlia, tot i que les tempestes han causat greus inundacions a Melbourne i en altres zones. Tot i així, més de 80 focus segueixen oberts a Nova Gal·les de Sud i Victòria en els focs que han causat al menys 28 víctimes mortals i ha afectat una superfície de més de 10 milions d'hectàrees.

A St. Albans, les pluges torrencials van registrar un rècord de de 54 mil·límetres per metre quadrat en només mitja hora, amb vents a ratxes de 110 quilòmetres per hora. Les alertes pel foc i el fum, que va obligar a cancel·lar parcialment l'arrencada de l'Open d'Austràlia de tennis, van deixar pas a les severes inundacions.



El 2019 va ser el segon any més calorós mai registrat. La temperatura global va ser de 1,1 graus per sobre de l'era preindustrial, tot i que a Austràlia la pujada va ser superior als 1,5 graus.

«En 2019, Austràlia va tenir el seu any més càlid i sec d'acord amb els registres», va certificar Petteri Taalas, secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial, «i això va servir d'escenari per als enormes incendis forestals que han estat devastadors per a les persones i la propietat, la vida salvatge, ecosistemes i el medi ambient ».



L'OMM pronostica que el 2020 es repetiran els episodis de clima extrem com els que estem veient a Austràlia, on l'any passat es van registrar temperatures com els 49,9 graus assolits en Nullarbor el passat desembre. Les onades de calor i els incendis han deixat aquesta setmana pas a les pluges torrencials que duraran en principi fins divendres, amb una mitjana estimada de 10 mil·límetres per metre quadrat a Nova Gal·les de Sud i Victòria.


Noticia original
Noticia relacionada
Video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada