dimecres, 29 de maig del 2013

L'ús de pesticides podria explicar alguns casos de Parkinson



Les primeres dades a relacionar l'ú de pesticides amb l'aparició de Parkinson daten dels anys 80. Des de llavors s'han publicat nombrosos estudis que suggereixen que hi ha una relació casual, però cap d'ells es conscloent al cent per cent. El problema, és que és difícil demostrar una relació causal directa.


Com admeten Pezzoli i Cereda, molts dels treballs analitzats són petits, molt heterogenis entre si, o no han controlat adequadament la via d'exposició (inhalada, per contacte ...) o la dosi ingerida. Així, tot i que els treballs de més qualitat metodològica si perceben un risc de Parkinson relacionat amb aquests productes tòxics (que oscil · la entre el 33% i el 80%, segons la investigació), continua sent necessari encara un estudi adequadament controlat i rigorós que permeti treure conclusions.

"Que els pesticides augmenten el risc de Parkinson ja és clar; tant com que el tabac causa càncer de pulmó", explica Francisco Pa-Montojo

Igual que a la feina italià, en aquell experiment es va observar major risc en persones exposades a dosis majors i durant períodes de temps més prolongats. No obstant això, com reconeixen els autors italians, falta per demostrar adequadament quin paper juga l'exposició a múltiples pesticides simultàniament (com poden interaccionar aquests en l'organisme) i si la genètica de cada individu pot jugar un paper en aquesta qüestió.

"El problema de molts estudis d'aquest tipus és que estan basats en autocuestionarios sobre l'exposició per part del mateix treballador", reconeix Cereda













1 comentari:

  1. Cada vegada està més clar que es deuria restringir, si no totalment, quasi, l'ús de pesticides.

    Per una banda, sabem que depenem totalment dels insectes (són ells els que pol·lemitzen les flors que després menjaran hervívors... No fa falta que comente tota la cadenaa tròfica). Però les grans productores agrícoles no els interessa prescindir dels pesticides, perquè volen que la fruita es veja bonica i brillant, i no contractar massa gent per cuidar un camp; sinó utilitzar màquines, que són més barates. Si forçàrem a les grans empreses a no utilitzar pesticides, els preus pujarien probablement, perquè seria necessària més ma d'obra per cuidar els arbres.

    Però ara, a més, veiem que els pesticides provoquen problemes de salut als que els apliquen. I per què no, potser també a tots nosaltres (els pesticides poden viatjar per l'aire).

    Crec que no hi ha cap dubte, s'haurien de restringir el més pronte possible.

    ResponElimina