dijous, 30 de maig del 2013

Una nova espècie invasora al Delta de l'Ebre

El cranc blau, Callinectes sapidus (Rathbun, 1896) és una espècie de la família dels portúnidos, originària dels estuaris i costes atlàntiques americanes, des de Canadà fins al nord d'Argentina. Es tracta d'una espècie de gran interès comercial que durant el segle XX s'ha introduït en algunes localitats costaneres d'Europa i en aigües del Japó.

A la Mediterrània, s'han establert poblacions del cranc blau en algunes zones de les seves costes orientals.Recentment, dos investigadors de l'IRTA a Sant Carles de la Ràpita, Diego Castejón i Guillermo Guerao, han publicat un treball on aporten informació referent a diversos crancs blaus capturats en diverses localitats del Delta de l'Ebre.I en el que hi ha dades que indiquen que l'individu pot estar colonitzant aquesta zona ja que te les condicions óptimes per al seu establiment, al ser una espècie eurihalina i euriterma, es resistent als canvis de salinitat i temperatua, aportant-li certa ventatja.

Es tracta d'una espècie omnívora de grans dimensions que s'alimenta principalment de mol·luscs, crustacis, anèl·lids, petits peixos i matèria vegetal.

En aquesta zona, d'alt valor ecològic i econòmic, no és la primera vegada que s'ha detectat la presència d'un cranc marí invasor: fa un any, es va difondre la notícia de l'establiment de Dyspanopeus sayi a la badia dels Alfacs. En aquesta zona, el cranc blau podria competir amb altres espècies de crancs. Però la seva pesca aportaria beneficis als pescadors del Delta.

Notícia relacionada 1: Dyspanopeus sayi: Un nou cranc marí invasor arriba al Delta de l'Ebre.
Notícia relacionada 2: La pesca del carranc exòtic s'obrirà sense quota ni talla mínima per a controlar-lo y erradicar-lo.

Notícia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada