dilluns, 14 de novembre del 2016

LA SUPERLLUNA MÈS GRAN EN ELS ÚLTIMS 70 ANYS

Aquest any s'han produït dos superllunes (el 16 de setembre i el 16 d'octubre) i pròximament ocorreran altres dos: la d'aquest dilluns, 14 de novembre, i una altra el 14 de desembre.

La Lluna orbita al voltant de la Terra amb un període d'aproximadament 27 dies, però com durant aquest temps el nostre planeta també es mou al voltant del Sol, requereix una mica més de temps, i l'òrbita llunar és d'uns 29 dies.



Però a més, aquesta òrbita no és circular, sinó el·líptica, amb un punt denominat apogeu on la Lluna està més allunyada de la Terra i un altre més proper anomenat perigeu. La superlluna ocorre de 3 a 5 vegades a l'any, quan aquest perigeu coincideix amb la lluna plena.

Els científics han calculat que en el període de 5.000 anys que va des de 1999 a C. fins al 3000, la distància del perigeu llunar haurà variat des de 356.355 a 370.399 km, mentre que la d’apogeu lunar variarà de 404.042 a 406.725 km.

En concret, aquest 14 de novembre la superlluna estarà a 356.523 km, la seva distància més propera a la Terra en el que va de segle. Encara que això ocorrerà de dia (a les 14:52 h en la Península), l'espectacle astronòmic es podrà observar la nit anterior i posterior. No es veia res semblat des de 1948 i caldrà esperar fins al 25 de novembre de 2034 perquè s'aproxime encara més, a 356.448 km.

Durant les superllunes, el diàmetre de la lluna plena pot augmentar fins a en un 14% i la seva lluentor al voltant d'un 30%, respecte a una lluna plena en l'apogeu.

De vegades se suggereix que l'increment de l'atracció gravitatòria entre la Terra i la Lluna durant una superlluna podria produir perturbacions geològiques, com terratrèmols o tsunamis, però en realitat aquest increment és massa xicotet per causar aquests efectes. L'únic efecte que es pot observar al nostre planeta és que les marees siguen una mica més vives de l'habitual, a més de l'espectacle que suposa gaudir de la Lluna en tota la seva esplendor.

El que apreciarem és que la Lluna plena es veurà una mica més gran de l'habitual, especialment al moment de la seva sortida, ja que per l'anomenada il·lusió llunar semblarà més impressionant prop de l'horitzó. No fa falta utilitzar telescopis ni prismàtics per a l'observació.


NOTÍCIA ORIGINAL

NOTÍCIA RELACIONADA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada