dimecres, 23 de novembre del 2016

Descobreixen l'estel més rodó que es coneix

A simple vista, dir que un estel és rodó, sembla obvi, però, un estel rodó és estrany. La setmana passada, l'Institut Max Planck i la Universitat de Gotinga van anunciar el encontre de l'objecte natural més rodó que es coneix. Es tracta de l'estel Kepler 11145123, un objecte amb un diàmetre que doblega el del nostre Sol i es troba a 5.000 anys llum de la Terra.



Els cossos celestes quan giren es deformen i s'aplaten pels pols. La Terra té un radi de 43 kiómetros més si es pren com a referència l'equador, que si es mesura pels pols. En el cas de l'estrella analitzat pels científics de les institucions alemanyes, el radi solament és 3 quilòmetres major en l'equador enfront del milió i mitja de quilòmetres de ràdi que té de mitjana l'estrella.


Una de les causes que poden explicar la forma d'aquest astre és la seva lenta velocitat de rotació. Necessita 100 dies per completar un gir sobre si mateixa enfront dels 26 que requereix el Sol. Això, expliquen els astrònoms, pot deure's a la seva edat.


Noticia original.

Noticia relacionada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada