dissabte, 1 de març del 2014

Missió: Desxifrar Terratrémols.

Un grup de científics d'unes quantes universitats van desenrotllar un mètode, purament empíric que van anomenar "terratrèmols virtuals" i va ser publicat recentment en la revista Science. És una tècnica que combina dades --en este cas, de la Xarxa Sismològica del Sud de Califòrnia, on els científics baixen de la xarxa de manera gratuïta i estacions soterrades a un metre de profunditat al llarg de la falla de Sant Andreu  "van romandre allí per al voltant de tres mesos."

 Estes estacions capten la força que alliberen les onades del mar en les costes. "Com estan colpejant constantment, eixa energia genera una pressió en el fons de l'oceà que es convertix en ones sísmiques dins dels continents", explica Prieto a L'Espectador. "Es un moviment del terreny extremadament xicotet, milions de vegades més xicotet que el que s'espera amb un terratrémol. El que passa és que la forma com eixes ones tan xicotetes interactuen amb la geologia, amb les estructures.

Així, la qual cosa els científics estan fent és utilitzar el soroll sísmic que produïxen les onades del mar per a generar un terratrémol en les seues pantalles de computador i veure com serien els moviments del sòl a l'escala d'un terratrémol real.

 El curiós és que fa deu anys, compte Prieto, els científics escoltaven eixe senyal amb els seus instruments, però no li donaren importància.. Hui en dia és com una xicoteta caixa de sorpreses, amb informació que en el futur pot respondre més preguntes sobre els terratrémols i inclús incidir en les normes de construcció d'edificis i ponts, per exemple. Perquè el que estudien no és només la intensitat del moviment, sinó, a més, com eixa informació pot aportar en la presa de decisions en el cas que ocórrega un terratrémol real.

En Bogotà, per exemple, per estar sobre un antic llac, el comportament d'un terratrémol serà molt diferent en la muntanya que en l'aeroport, perquè estan en terrenys completament distints", explica. Per eixa raó, els servicis d'ajuda en el cas que es presente este fenomen natural podrán estar concentrats on es preveu un moviment més fort.


Notícia Original.

Notícies Relacionades:
El Hierro registra un seísmo de magnitud 5,1 en la escala Richter
Dos nuevos temblores de tierra se registran en el entorno de Castor

Video:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada