dimecres, 12 de març del 2014

Predicció de terratrèmols i allaus segons la seva forma.

La predicció de terratrèmols o allaus es dificil, però per previndre els riscos que se'n deriven s'ha de coneixer la magnitut. Científics de la Universitat de Aalto a Finlandia i de la de Barcelona han determinat que aquests fenòmens tenen una forma concreta independent de la seva magnitud.
Per a descriure la magnitud dels terratrèmols i els allaus s'utilitza l'escala de Gutenberg- Richter, l'indicador mes utilitzat. Cada terratrèmol o allau té una forma determinada que indica les caracteristiques d'aquests, auquesta forma pot predir-se mitjançant models matemàtics o al contrari, observant la forma traure el model matemàtic més correcte.
L'estudi ha tret la conclusió que aquests fenòmens presenten una forma concreta, que es independent de la magnitud del fenòmen(com pasa amb els sons al rasgar un paper). Els resultats poden aplicarse a altres models, que poden ser mes complexes o més senzills i aquesta forma ens proporciona molta més informació sobre el fenòmen i algun dels exponents crítics que la llei de Gutenber- Richter.

Noticia original 
Noticies relacionades:
http://www.nationalgeographic.es/noticias/medio-ambiente/cientificos_predicen_terremotos

http://www.20minutos.es/noticia/1642125/0/experto-complutense/predice-terremoto/siete-grados-lorca/

Video: )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada