dimarts, 7 de maig del 2019

DESPRÉS DE DEU ANYS DE SILENCI, L’ESTRELLA XTE J1810-197 TORNA A EMETRE ONES DE RÀDIO


Es tracta d'una de les estrelles més estranyes de l'Univers. Pertany a la categoria dels magnetares, cadàvers estel·lars d'enorme densitat i que posseïxen poderosíssims camps magnètics.
Només es coneixen 23 magnetares. Però XTE J1810-197 és totalment diferent d'ells. Només quatre dels magnetares coneguts, són capaços d'enviar ones de ràdio, i XTE J1810-197 és un d'ells.
Era un d'ells fins a finals de 2008, quan de sobte va deixar d'emetre ones. Des d’aquest moment, un equip de científics de l'Institut Max Planck de Radioastronomía i la Universitat de Manchester han estat investigant-ho. I després d'una dècada, l'emissió d'ones de ràdio ha tornat a començar.

Segons expliquen els astrònoms, des del 8 de desembre els instruments van començar a rebre un nou flux d'ones de ràdio. I el perfil de les ones emeses en esta ocasió prové de les generades fa deu anys.
Entre elles, destaquen una sèrie de xicotetes ones en l'escala de milisegons que podrien deure's a xicotets esgarrifances en l'escorça de l'estrella.



NOTÍCIES RELACIONADES:



VIDEO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada