dimecres, 20 de desembre del 2017

Les universitats de Lyon I y Valladolid calculen la recuperació d'eritròcits davant una anèmia

Claude Bernard, he millorat un model matemàtic per anticipar la formació de glòbuls vermells. Aquesta recerca és rellevant per conèixer la recuperació de processos com l'anèmia, en la qual es produeix una disminució problemàtica d'aquests eritròcits, com també són conegudes les cèl·lules sanguínies portadores d'oxigen.

La eritropoyesis és el procés de creació d'aquests eritròcits. Succeeix en la medul·la òssia, a l'interior dels ossos plans i llargs. Existeixen models matemàtics des de fa trenta anys que tracten d'explicar els mecanismes reguladors d'un procés molt complex: les producció de glòbuls vermells és constant i l'organisme l'ha de controlar segons les seves necessitats. Si succeeix un episodi d'anèmia, els ronyons llancen un factor de creixement anomenat eritropoyetina (EPO) i permet que el percentatge dels hematíes, un altre nom dels glòbuls vermells, es recuperi fins als valors mitjans.

En condicions controlades, es va induir diferents nivells d'anèmia a ratolins d'experimentació i se'ls va controlar elhematocrito, la taxa de globulos vermells en la sang, els dies successius. Les observacions realitzades pels biòlegs lionesos i els resultats del model matemàtic desenvolupat conjuntament encaixaven en les gràfiques amb gran precisió. Gràcies a aquest avanç, l'evolució dels eritròcits dins d'un cos podria explicar-se amb equacions d'una manera més exacta. Com qualsevol pas donat de recerca fonamental, el treball s'ha realitzat en un model animal i la translació a casos humans és encara bastant llunyana.





[Img #47948]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada