dijous, 7 de desembre del 2017

El ‘Curiosity’ troba una roca d'un tipus desconegut en Mart



El robot Curiosity va trobar a Mart una roca ígnia fosca d'un tipus que mai s'havia trobat abans en el planeta roig i que s'assembla, per la seua composició, a unes roques poc comunes denominades mugearitas que es troben en la Terra en illes oceàniques i en fissures d'alguns volcans, com els de Hawaii. Esta roca estaba a 280 metres del lloc on va aterrar el robot.




Un altre dels estudis detallats indica que els compostos orgànics que van aparèixer en els resultats preliminars d'unes anàlisis de mostres de sòl marcià són, molt probablement, d'origen terrestre i estarien en el recipient de l'instrument científic del robot que es va utilitzar. “Hem descobert que probablement no es conserven compostos orgànics en els materials de la superfície, exposats com estan a una dura radiació i als oxidants”, explica Laurie Leshin, primer autor de l'article que arreplega els resultats d'aquests estudis.




Quant a la roca ígnia, probablement es va originar en magmes generats en el mantell marcià químicament alterat, parcialment fos a altes pressions i possiblement ric en aigua, diuen els científics.





1 comentari: